Şirket birleşme ve satın alma duyurularının hisse senedi getirisi üzerindeki etkisinin olay etüdü yöntemi ile analizi - Tırlı, Aslıhan (My University, 2015)
ŞİRKET BİRLEŞME VE SATIN ALMA DUYURULARININ HİSSE SENEDİ GETİRİSİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN OLAY ETÜDÜ YÖNTEMİ İLE ANALİZİ Bu çalışma şirket birleşme ve satın alma duyurularının, birleşme ve satın alma işlemine taraf olan şirketlerin hisse senedi fiyatlarında etkisinin olup olmadığının belirlenebilmesi amacıyla yapılmıştır. 2010-2013 yılları arasında BİST'te işlem gören 40 şirket çeşitli kriterlere göre örneklem olarak belirlenmiş ve olay etüdü yöntemi ile analiz edilmiştir. Yatırımcılar açısından piyasa getirisinden bağımsız bir şekilde anormal getiri sağlama imkanının olup olmadığı, eğer böyle bir getiri söz konusu ise özellikle hangi günlerde yoğunlaşmanın yaşandığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Yapılan analizlerde çalışmaya konu olan her yıl için anormal getirinin söz konusu olduğu ve yatırımcıların anormal getiri elde edebileceği sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuçtan hareketle BİST'in yarı etkin formda etkin olmadığı yorumu yapılmıştır. Anormal getirilerin yoğunlaştığı günlerin tespiti noktasında yapılan çalışmalarda ise şirket birleşme ve satın alma duyurularının sonrasında elde edilen anormal getirilerin, öncesine oranla daha kuvvetli olduğu görülmüştür. rleşme, satın alma, duyuru tarihi, anormal getiri, olay etüdü, hisse senedi getirisi

ANALYSIS OF MERGER AND ACQUISITION ANNOUNCEMENTS EFFECTS ON STOCK PRICES WITH EVENT STUDY METHOD This study is made in order to determine whether there is effect of merger and acquisition announcements on the stock prices of the companies which are a part of merge and acquisition transaction. Between the years 2010-2013, 40 companies, which are traded on the BİST, are sampled by various criteria and analyzed with the event study method. Independently from market returns for investors whether the possibility of providing abnormal returns, if there is abnormal return, tried to determine especially where there is condensation on which days. According to the analysis we reached the end of there is abnormal returns for each year and investors can gain abnormal returns. From this conclusion we made comment that BİST is not effective half-enabled form. In studies focused on the detection of the abnormal returns, the rates of the abnormal returns after is more potent than before. Mergers, acquisitions, announcement date, abnormal returns, event study, stock returns
Keywords: Bankalar ve bankacılık; Sermaye piyasası