Yoga egzersizlerinin, çalışanlarda esenlik ve yaşam kalitesi üzerine etkisi - Güler, M. Mert (My University, 2010)
YOGA EGZERSİZLERİNİN, ÇALIŞANLARDA ESENLİK ve YAŞAM KALİTESİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Bu çalışma; Yoga’nın özel sektörde, çalışanlara Esenlik ve Yaşam Kalitesine olumlu katkısının olacağı sonucunu ortaya çıkarmak amacıyla tarama modeli ile yapılmış bir çalışmadır. Araştırma, yaşları 18 ile 69 arasında değişen haftada bir defa düzenli Yoga eğitimine katılmış ve hiç Yoga eğitimi almamış toplam 292 çalışan bireylere uygulanmıştır. Algılanan Esenlik Ölçeği (Perceived Wellness Survey) kapsamlı bir çalışma olan Algılanan Esenlik Modeli (Adams, Benzer, Steinhardt 1997) temel alınarak geliştirilen bir çalışmasıdır. Çalışma, bireylerin fiziksel, psikolojik, duygusal, entelektüel, sosyal ve manevi olmak üzere, altı Esenlik boyutu hakkındaki algılarını ölçmeyi amaçlamaktadır. Ölçeğin Türkiye örneklemine geçerlilik ve güvenilirliği, Serkan Memnun tarafından “Algılanan Esenlik Ölçeğinin (Perceived Wellness Scale) Geçerlilik ve Güvenilirlik Çalışması ve Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Esenlik Algıları” isimli yüksek lisans tezinde 2006 yılında yapılmıştır. Cronbach Alpha katsayıları birinci uygulamada, 80,84; ikinci uygulamada ise, 82,33 olarak bulunmuştur. Yaşam Kalitesini ölçme ve değerlendirme çalışmaları, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1980’ den beri yapılmaktadır. Bu amaçla kişinin iyilik halini ölçen ve kültürler arası karşılaştırmaya olanak veren geniş kapsamlı bir Yaşam Kalitesi ölçeği (Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi-WHOQOL) geliştirmiştir. Dünya çapında 15 merkezde yapılan pilot çalışmalar sonucu 100 soruluk WHOQOL-100 ve bunlardan seçilen 26 sorudan oluşan WHOQOL-BREF oluşturulmuştur. WHOQOL-BREF'’in ülkemizdeki geçerlilik ve güvenilirlik çalışması Fidaner ve arkadaşları tarafından yapılmıştır (Fidaner 1999). Böylece tüm parametrelerin karşılıklı olarak birbirleri üzerindeki etkileşimleri değerlendirilmeye çalışılacaktır. Esenlik, İş Hayatı, Stres, Yaşam Kalitesi, Yoga THE EFFECTS OF YOGA EXERCISES ON THE WELLNESS AND QUALITY OF LIFE OF THE EMPLOYEES

This study is based on survey in order to test whether Yoga has a positive effect on the wellness and quality of life of the employees of the private sector. The survey has been conducted on 292 working individuals with different ages varying between 18 and 69. The comparison sets are constituted of working individuals who have never participated in Yoga classes and those who have participated in Yoga classes once a week. Perceived Wellness Survey is developed based on the Perceived Wellness Model (Adams, Benzer, Steinhard 1997). This study aims at measuring the perceptions of the individuals about six wellness dimensions: physical, psychological, emotional, intellectual, social and spiritual. The reliability and the validity check of this scale in the case of Turkey was studied in the master’s thesis of Serkan Memnun (“The Study of Reliability and Validity of Perceived Wellness Scale and the Wellness Perception of Physical Education Teachers”) in 2006. Cronbach Alpha coefficients were 80,84 in the first implementation and 82,33 in the second. The studies to measure and assess the quality of life are being conducted by World Health Organization since 1980. For this purpose, a scale for measuring the quality of life of the individuals enabling a comparison between cultures and wellness of the individuals has been developed (WHOQOL). In 15 pilot studies conducted worldwide, a survey with 100 questions (WHOQOL-100) and a shorter version based on selected 26 questions out of that 100 (WHOQOL-BREF) were created. The validity and reliability of WHOQOL-BREF were studied by Fidaner and her colleagues (Fidaner, 1999). Taking all this into account, the aim of this study is to assess the interactions of these parameters and their effect upon each other. Quality of Life, Stress, Wellness, Work Life, Yoga
Keywords: Beden Eğitimi ve Spor; Egzersiz; Yaşam Kalitesi; Yoga