A novel design of levan based tumour targeting nano-scale micelles - Mutlu, Esra (My University, 2014)
YENİ BİR YÖNTEMLE TÜMÖR HÜCRELERİNİ TANIYABİLEN LEVAN ESASLI NANO-KÜRECİKLERİN HAZIRLANMASI Kanser hücreleri ve yakın çevresi, normal hücreler ile kıyaslandığında, enerji metabolizmalarını yeniden düzenlemek, çoğalmak, ve şekillerini değiştirerek hücreler arası adezyon özelliklerini arttırmak için şekerden sağlanan enerjiye daha fazla ihtiyaç duyarlar. Levan, polifruktan yapısı sayesinde normal hücrelere nazaran kanser hücreleri tarafından daha fazla tercih edilen bir enerji kaynağı olabileceği düşünülmüştür. Bu sebepten dolayı, negeatif yüzey yüküne sahip ve paklitaksel taşıyan çapraz bağlı solid lipit nanopartiküller (PXSLNPs), yeni bir sentez stratejisi ile kor olarak hazırlanmış olup, bu nanopartiküller pozitif yüklü düşük moleküler ağırlıklı levan (16.000 g/ mol) ile kaplanmıştır. Kor kısım, polimerleşebilen, 2-Akrilamido-2-metilpropan (AMPS) ile fonksiyonlandırılmış Lesitin ve ilaç tutucu polimer olan vinillenmiş poly- Caprolacton-diolün (1250 g/ mol) UV polimerizasyon yöntemi ile Tween 80 emülgatörü kullanılarak hazırlanmıştır. Fluorescein sodium tuzu, nanopartikül ve levan bazlı kabuk arasına konularak, hücre kültüründe floresan mikroskop tekniği kullanılarak görüntüleme yapılmıştır. Nanopartikül iç kısmın boyut dagılımı ve zeta potansiyel değeri sırasıyla, 50-350 nm ve 75mV olarak bulunmuştur. DSC çalışmalarından gözlenen, paklitaksel nanopartikül içinde tamamen amorf olarak bulunmakta ve ayrıca yüksek ilaç taşıma kapasitesine sahip nanopartiküller içinde (68%) homojen bir şekilde dağılmaktadır. Bu sonuçlar, in vitro ilaç salım ve antitumor aktivite sonuçları ile beraber değerlendirildiğinde, levan kaplı ve paclitaxel yüklü nanopartiküllerin akciğer kanseri için potansiyel tedavi edici etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Eylül, 2014 Esra MUTLU

A NOVEL DESIGN OF LEVAN BASED TUMOUR TARGETING NANO-SCALE MICELLES Cancer cells and their microenvironments need much more sugar-induced energy compared to normal cells in order to rearrange energy metabolism, proliferation and change their shape to increase their extracellular adhesion ability. Due to its polyfructan structure, levan was assumed to be the more preferred energy source by cancer cells compared with normal cells. Therefore, negatively surface charged and paclitaxel carrying crosslinked solid-lipid nanoparticles (PXSLNPs) were prepared as a core using a new synthesis strategy and these nanoparticles were coated with positively charged low molecular weight levan (16.000 g/ mol). The core was prepared from polymerizable lecithin which was functionalized with 2-Acrylamido-2-methylpropane (AMPS) and vinylated poly- Caprolacton-diol (1250 g/ mol) as a polymer drug-spacer in the presence of Tween 80 as emulsifier by UV polymerization. Fluorescein sodium salt was inserted between the nanoparticles and levan based shell to monitor them in cell culture media using fluorescence microscopy. Size distribution of core nanoparticles and their zeta potential values were between 50-350 nm and -75mV, respectively. It was observed from DSC studies that paclitaxel was in fully amorphous phase and homogenously dispersed in the nanoparticles which showed relatively higher loading capacity (68%). These studies together with in vitro drug release and anticancer activity results indicated that the levan coated and paclitaxel loaded nanoparticles have a potential therapeutic effect for the treatment of lung cancer. September, 2014 Esra MUTLU
Keywords: Kanser; Sağlık Bilimleri; Tedavi; tümör