Sermaye birikim sürecinin yeni uğraklarında karşıt mücadeleler : Türkiye’de hes mücadeleleri - Erbek, Çağın (My University, 2014)
Günümüzde, kapitalist tahakkümün derinleşerek toplumsal ilişkilere yoğun olarak nüfuz ettiği bir süreç yaşanmaktadır. Bu süreç, Türkiye özelinde de görebileceğimiz, yeni biçimler alan muhalif bir toplumsal mücadele dalgası ile karşımıza çıkmaktadır. Sermaye birikiminin sürekliliği için doğanın metalaşma sürecine dahil edilmesi, bu mücadele biçiminin belirleyici özelliği olarak ifade edilebilir. Türkiye’de sermayenin yeniden değerlenme alanı olarak enerji sektörüne yatırım yapabilmesinin yolu, 1990’lardan günümüze, bir dizi yasal ve kurumsal değişiklikle açılmıştır. Özellikle 2000’li yıllarla birlikte Hidroelektrik Santralleri (HES) yeni bir yatırım alanı olarak, enerji maliyetlerini azaltmak amaçlı yatırıma konu olması, santrallerin yapıldığı yerlerde toplumsal muhalefeti doğurmuştur. Kırsal alanda görülen HES karşıtı mücadeleleri anlayabilmek için, sermayenin birikim mantığını incelemek gerekmektedir. Böylelikle üretim alanı ve yeniden değerlenme alanı arasındaki ilişki, toplumsal mücadeleler arasında da ilişkisel bir yorumlamanın imkanını yaratmaktadır. Bu bağlamda çalışma, üretim alanında gerçekleşen emek mücadeleleri ile yeniden üretim alanında gerçekleşen HES karşıtı mücadelelerin ilişkisi üzerine odaklanmıştır. Kapitalizm, Sermaye Birikimi, Realizasyon Süreci, Türkiye, Enerji Sektörü, Toplumsal Mücadeleler, HES Karşıtı Mücadeleler

Turkey isexperiencingsignificant capitalism applications, which impacts heavily, and gradually the social relations in the Turkish society.The impacts of the capitalist system emerge new forms of social conflicts as it can be seen in Turkey case. The environment, which is seen as the commodification process of capitalism that ensures the continuation of capital accumulation, is the main reason to emerge the new forms of social conflicts. The energy industry in Turkey has been experiencing different juristical and institutional changes since 1990s in order to attract investment as the revaluation of capital. Hydroelectric Power Plants (HPP), which aim to reduce energy costs, have been the new energy investment area in Turkey since 2000. These implications cause to arise social oppositions, especially the regions where the hydroelectric power plants projects apply. In order to understand the reason of emerging social oppositions in Turkey, it is essential to analyze the revaluation of capital. Hereby, the relation between the production area and the revaluation area shed lights to interpret the social conflict in Turkey. From this standpoint, this study is focused on the relations between labor struggles that take place in the production area and the anti-HPP oppositions, which occur in the reproduction area. Capitalism, Capital Accumulation, Revolarisation Process, Turkey, Energy Sector, Social Movements, Anti HPP Movements
Keywords: Ekonomi; Enerji Kaynakları; Enerji Politikaları; HES Karşıtı Mücadeleler; Toplumsal Hareketler-- Türkiye; Türkiye