Pompa imal eden fabrikalarda üretim planlama kontrolünde karşılaşılan sorunlar ve iyileştirme çalışması - Kartal, Mehmet Akif (My University, 2018)
Kalite ve verimliliği düşüren bunun yanında müşteri memnuniyetini de olumsuz yönde etkileyen bazı sorunların çözüme kavuşturulmaması hedeflenen kalite ve verimliliğe ulaşmada bir bariyer oluşturmaktadır. İşletmedeki kaynakların verimli bir şekilde kullanılmaması, üretim hatlarındaki hatalı iş akış sistemi ve darboğazlarında kalite ve verimliliği daha fazla etkilediği bilinmektedir.Kalite ve verimliliğin iyileştirilmesi noktasında süreç iyileştirme metodolojisi devreye girmektedir. Süreç iyileştirme sayesinde istenen kalitede ürün çıktısı ve verimlilik elde edilebilmektedir. Bu çalışmada, pompa üreten bir fabrika baz alınmak suretiyle, süreç iyileştirme çalışmalarının düzenlenmesiyle hammadde, işgücü ve araç-ekipman kaynaklarından hedeflenen limitler doğrultusunda en verimli bir biçimde yararlanılması amaç olarak belirlenmiştir. Firmanın etkin biçimde imalat yapmasına engel olacak üretim hatlarındaki sorunlar (Örneğin; malzemenin ilgili üretim hattına ulaşması, bir birimden diğer birime parçanın taşınmasındaki zaman kayıpları vb.) tespit edilmiş ve ortadan kaldırılmasıyla ilgili çalışma yapılmıştır. Bu iyileştirme çalışmaları simülasyon yardımıyla incelenmiştir.Analiz kapsamında öncelikle, mevcut durum göz önüne alınaraktan meydana getirilmiş bir model ve gelecek durum simülasyon modelleri çalıştırılmıştır. Çalıştırılan bu modellerden çıkan neticeler birbirleriyle kıyas edilerekten bir analizde bulunulmuştur. İyileştirilmesi yapılmış olan gelecek durum için yapılan simülasyon modelinde önerilen modelde farklı bir eklenti yapmadan halihazırda bulunan kaynaklar olduğu gibi kullanılmıştır. Halihazırdaki durumun simülasyon modelinden alınan çıktılarda yıllık bazdaki üretim miktarı ile gelecek durum için oluşturduğumuz modelde yer alan yıllık üretim miktarları karşılaştırılmış ve sonuçlar irdelenmiştir ve ilerde bu konularda çalışacaklara birtakım öneriler sunulmuştur.

In addition to reducing quality and productivity, it also creates a barrier to achieving the targeted quality and productivity by not solving some problems that affect customer satisfaction in the negative. The inefficient use of resources in operation is known to further affect quality and productivity in faulty workflow systems and bottlenecks in production lines. Process improvement methodology is introduced at the point of improving quality and productivity. Through process improvement, product output and productivity can be achieved at the desired quality. The purpose of this study is to utilize raw materials, labor and tool-equipment resources in the most efficient manner in line with the targeted limits by regulating process improvement studies based on a factory that produces pumps. Problems in the production lines that would prevent the firm from manufacturing effectively (for example, access to the relevant production line of the material, loss of time for transporting other parts from the unit, etc.) have been determined and work has been done to remove it. These improvement studies have been studied with the help of simulation. In the context of the analysis, firstly a model brought to the present situation considering the current situation and future state simulation models are run. An analysis was made by comparing the results obtained from these models with each other. In the model proposed for the improved future situation, the existing model was used as it was without making a different plug-in. In the outputs from the simulation model of the current situation, the annual production amount in the model based on the yearly basis was compared with the annual production amounts in the model we created for the future situation, and the results were discussed and some suggestions were made to work on these issues in the future.
Keywords: Assembly Line; Endüstriyel yönetim; Industrial management; İmalat işlemleri; Makine mühendisliği; Manufacturing processes; Mechanical engineering; Montaj Hattı; Pompa; Pompa makineleri endüstrisi; Process Improvement Simulation; Production management; Pump; Pumping machinery industry; Süreç İyileştirme Simülasyonu; Üretim yönetimi