Dinî yaşantıda isyan ve teslimiyet duygularının rolü - Ensarioğlu, Derya (My University, 2010)
Dinî yaşantı, insanın diğer yaşantılarındaki tutum ve davranışlarını da etkileyen bir olgudur. Kişiyi isyan ve teslimiyet duygularına götüren psiko-sosyal etkenler dinî yaşantıyı da şekillendirmektedir. Bu çalışma ile çeşitli etkenlerin süreç içerisinde kişinin dinî yaşantısına etkilerinin nasıl olabileceği anlatılmaya çalışılmıştır. Çalışmada, genel anlamda isyan ve teslimiyet duygularından ziyade dinî isyan ve dinî teslimiyet duygularına ağırlık verilmiştir. Söz konusu duygular belirli etkenler sonrasında süreç içinde geliştiğinden dolayı isyan ve teslimiyet duyguları tutum ve davranışların sebepleri değil sonuçlarıdır.

Religious life is a phenomenon that affects one's attitudes and behaviors in other dimensions of his life. The psycho-social factors that lead human beings to such feelings as rebellion and submission also shape their religious life. This study is an analysis of how various factors affect religious life through a certain process. In this study, the emphasis is less on the feelings of rebellion and submission than on the feelings of religious rebellion and religious submission. Since the feelings in question develops through a process as a result of specific factors, the feelings of rebellion and submission are not the cause but the effect of the attitudes and behaviors.
Keywords: Din; Din Psikolojisi; İslam Dini