Onkoloji hemşirelerinin iş doyumu ve yaşam doyumunun incelenmesi - Eren, Türkan Arslan (My University, 2008)
1. ÖZET Araştırma, onkoloji hemşirelerinin yaşam doyum düzeyleri ve iş doyum düzeylerini incelemek amacıyla tanımlayıcı bir çalışma olarak, Onkoloji Hemşireliği Derneği'ne üye olan hemşirelerle gerçekleştirildi. Araştırmanın örneklemini evreni oluşturan 352 üyeden; klinikte çalışan, ulaşılabilen ve çalışmaya katılmayı kabul eden 115 üye oluşturdu. Veriler, Yaşam Doyum Ölçeği, Minnesota İş Doyum Ölçeği ve tanıtıcı bilgi formu kullanılarak toplanıp; Cronbach Alfa, Student’s t, ANOVA, Tukey HSD testleri ve Pearson’s Korelasyon analizi ile değerlendirildi. Evli olanların (p<0.001), Devlet hastanesinde çalışanların (p<0.05), 16 yıl ve üzeri meslek deneyimi olanların (p<0.01), lisans üstü eğitim almış hemşirelerin (p<0.001), ailede bakım gereksinimi olan hemşirelerin (p<0.01) yaşam doyum ölçeği puanları anlamlı derecede yüksek bulundu. Lisans üstü eğitim düzeyindeki hemşirelerde içsel (p<0.01) ve genel doyum ( p<0.05 ) puanları anlamlı derecede yüksek bulundu. Onkolojide çalışmaktan mutlu olanların, sürekli gündüz çalışanların, mesleğini kendisine çok uygun bulan hemşirelerin yaşam doyum ve iş doyumu ölçeği puanları (içsel – dışsal – genel) anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0,001). Çalışma şeklinin kişisel yaşamı, hiç etkilemediğini ifade edenlerin yaşam doyum ölçeği puanı anlamlı derecede yüksek, olumlu etkilediğini ifade edenlerin ise iş doyum ölçeği puanları (içsel – dışsal – genel) anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0,001). Onkoloji hemşirelerinin, iş doyumunun arttırılması yönünde sundukları ilk öneri onkolojide çalışan hemşirelere psikolojik destek sağlanması olurken, yaşam doyumunun arttırılması yönünde sundukları ilk öneri ise ücretlerin yeterli hale getirilmesi oldu. Araştırmamızda yaşam doyumu ile iş doyumu (içsel – dışsal – genel doyum) arasında ileri derecede anlamlı pozitif bir ilişki saptandı (p<0,001). Bu sonuçlar doğrultusunda yöneticilere, hemşirelerin iş ve yaşam doyumunun arttırılmasına yönelik öneriler sunuldu. Doyumu, İş Doyumu, Onkoloji, Hemşirelik, Memnuniyet. 2.

Job and Life Satisfaction Level of Oncology Nurses This study is carried out with the members of Oncology Nurses Association to analyse the relation between their job satisfaction and their private life satisfaction. Population of this study is 115 association members of 352 who work in clinics. The other members were not available or accessible to participate to this study. Data is collected by using life satisfaction scale, Minnesota job satisfaction scale and introducing information form. Collected data is analysed and evaluated by using Cronbach Alfa, Student’s t, ANOVA, Tukey HSD tests and Pearson correlation method. Married nurses (p<0.001), public hospital nurses (p<0.05), 16 years or more than 16 years experienced nurses (p<0.01), master graduate nurses (p<0.001) and the nurses who have someone that needs care in theirs families (p<0.01) have a significant good score of life satisfaction scale. Personal (internal) satisfaction (p<0.001) and general satisfaction (p<0.05) scale of master level graduated nurses were really high. The nurses who work by daily shift in oncology and who believe that this profession is suitable for them have very good score (internal-external-general) of life and job satisfaction (p<0.001). The nurses who mentioned that working style does not make an impact on their life has significantly high score of life satisfaction, but the nurses who mentioned that working style has a positive influence on their life has significantly high score of job satisfaction (internal-external-general). Oncology nurses propose having psychological support at first in order to increase their job satisfaction and they propose to have enough salary at first in order to increase life satisfaction. According to our study, a significant positive relationship is established between life satisfaction and job satisfaction (p<0.001). Some nurse’s life and job satisfaction increasing suggestions are made to managers as a result of this study. Key word: Job Satisfaction, Life Satisfaction, Nurse, Oncology, and Satisfaction.
Keywords: İş Tatmini; Yaşam Kalitesi; Yaşam Kalitesi_Hemşirelik