İstanbul sözleşmesi bağlamında devletin kadın politikaları - Akman, Emirhan (My University, 2019)
Bu çalışmada temelde muhafazakâr ve İslamcı olduğu kabul edilen siyasi iktidarın İstanbul Sözleşmesi’ne bakışı ve imza sürecinin ne anlama geldiği konusunun üzerinde durulmuştur. İnceleme Dünya’da Kadın Hareketi’nin doğuşu ve Feminizm türleri, Türkiye’de Cumhuriyet Öncesi ve Sonrası olmak üzere Kadın Hareketi’nin doğuşu, Devlet ve İktidar’ın kısa bir tarihi ve son bölümde de İstanbul Sözleşmesi’nin ne anlama geldiği konusunda bir bakış açısı teklif etmektedir. Yürütülen tartışma ve inceleme bağlamında elde edilen sonuçlar göz önüne alındığında Türkiye’de İslamcı/ muhafazakâr olduğu kabul edilen ve temelde ‘modernlikle’ ve ‘batılılaşma’ ile sorunlu bir ilişkisi bulunan siyasi iktidar dahi İstanbul Sözleşmesi ışığında ‘batılılaşmaktan’ ve Türkiye’nin uzun modernleşme sürecinden kopamadığı görülmüştür. Bu nedenle Türkiye’de iktidarların niteliğinin her daim modernlikle ilişkili bir tartışma içinde yürütülmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

This study emphasizes the perspective of political power, which is considered to be fundamentally conservative and İslamist, to the Istanbul Convention and signing process. The study presents an approach to understanding Woman movements and their rising in the world with different feminism types, including Feminist movement in pre and post-Republican Turkey. The chapter also deals with the brief history of State and Power, and the last chapter helps to grasp the meaning of İstanbul Convention. The study carried out with ongoing analysis and discussion shows that the power in Turkey, which considered to be conservative and İslamist and troubled with modernization and westernization, has not broken its ties with the modernization process in the light of İstanbul Convention.Therefore, it has been concluded that the nature of powers in Turkey should be always carried out in discussion with its association with modernity.
Keywords: AKP; Anthropology; Antropoloji; Conservative; Feminism; Feminizm; İslamcı; İslamist; İstanbul Convention; İstanbul Sözleşmesi; Kadın; Kadın hakları; Middle East; Muhafazakâr; Orta Doğu; Sociology; Sosyoloji; Women; Women's rights