II. Körfez savaşından sonra Irak ekonomisi ve Irak petrollerinin Irak ekonomisindeki yeri ve geleceği - Mahdi, Chaten (My University, 2009)
II. KÖRFEZ SAVAŞINDAN SONRA IRAK EKONOMİSİ VE IRAK PETROLLERİNİN IRAK EKONOMİSİNDEKİ YERİ VE GELECEĞİ Irak gibi petrol rezervi bakımından zengin olan ülkelerin güvenliği ve istikrarı, uluslararası petrol piyasası açısından önem arz etmektedir. Dünyanın %10 rezervi gibi büyük bir miktara sahip olan Irak; dünya ekonomisi, endüstrisi ve kalkınması açılarından çok önemli bir pozisyona sahiptir. 2003 yılında, Amerika ve müttefikleri bir takım gerekçelerle Irak’ı işgal etmişlerdir. Bu işgalin en büyük nedeni ise, Irak’ın petrol kaynaklanın Batı orijinli şirketlerce değerlendirmesi hedefidir şeklide özetlenebilir. Bu müdahale sonucunda, Irak ve bölgesi, istikrarsızlık ve terör tehlikesi bakımından kritik dönemlerden geçmiştir. Bu çalışmada, İkinci Körfez Savaşından sonraki Irak ekonomisinin durumu, Saddam rejimi öncesi ve sonrası şeklinde ele alınmakla beraber, petrolün Irak ekonomisi içindeki yeri ve geleceği de değerlendirilmeye çalışılmıştır. Irak petrollerinin geleceği; OPEC, ABD ve Müttefikleri, Körfez bölgesinin güvenliği ve Irak Devletinin iç istikrarı açılarından ele alınmaya çalışılmış ve değerlendirilmiştir. Irak, Petrol, Sykes-Picot, OPEC, Bağdat Paktı

IRAQ’S ECONOMY AFTER THE GULF WAR II AND THE PLACE AND FUTURE OF THE IRAQI OIL IN IRAQ’S ECONOMY The security and stability of the countries like Iraq which are rich in oil reserves, are very important from the point of international oil market. Iraq that has almost 10% of world’s oil reserves, has an important position in terms of the world economy, industry and the development. The U.S. and her allies occupied Iraq in the year of 2003, with the set of justifications. It can be summed up such that the main reason of this occupancy is the aim of assessing the Iraq’s oil sources by West-origin companies. As a result of this intervention, Iraq and the region have gotten through a crucial period with the instability and terror risk. In this work, the circumstances of the Iraq’s economy after The Second Gulf War, has been discussed in the form of before&after Saddam regime. But it is also attempted to evaluate the place and future of the oil in Iraq’s economy. The future of Iraqi oil is attempted to evaluate and disscuss from the point of the security of Gulf region, U.S. and her allies and the internal stability of Iraqi Government. Iraq, Oil, Sykes-Picot, OPEC, Baghdad Pact
Keywords: Irak_ekonomi; Petrol_Irak; Savaşlar_II. Körfez Savaşı