Cumhuriyet dönemi tefsir hareketleri: (Türkçe tefsirler bağlamında) - Karacelil, Süleyman, 1979- (My University, 2004)
Bu çalışmada Türkiye'de yazılmış tefsirlerden hareketle tefsir ekollerinin değerlendirilmesi yapıldı. Bu çalışmada amacımız; tefsirlerimizde hangi ekollerin etkisinin olduğunu, ekollere karşı müfessirlerin tutumlarını, hangi ekolün ne kadar rağbet gördüğünü ortaya koymaktır. Tezimizde her ekol ayrı bölümler halinde incelendi. Birinci bölümde; Fıkhî Tefsir hakkında bilgi verildikten sonra, ülkemizdeki tefsirlerde Fıkhî Tefsir'in durumu hakkında değerlendirme yapıldı. İkinci bölümde; İşârî Tefsir hakkında verildi. Ülkemizdeki tefsirlerin İşârî Tefsire karşı tutumları incelendi. Üçüncü bölümde; İlmî Tefsir hakkında bilgi verildi. Tefsirlerimizin İlmî Tefsire yaklaşımları incelendi. Dördüncü bölümde; İçtimâî Tefsir ekolü hakkında genel bilgi verildikten sonra içtimâî ekolün tefsirlerimize etkisi incelendi. In my thesis, an evaluation of commentary methods has been given. The study is based opon the commentaries written in Turkey.the purpose of this study is to expose what concepts have influence on tafsirs, our commentators' attirudes towards their ideas; and to find out what system has been attached more importance. In my study, each school of thought has been seperately examined one by one. After giving information about canonical jurisprudence tafsir in the first part, the condition of fiqh tafsir, from the tafsir point of view in our countray, has been studied, evaluations have been done. In yhe second part, general information about mystical Koranic commentary has been given. The manners of the indoor tafsirs towards the mystical one have been examined. In the third part, information about scientific Koranic Commentary has been supplied.The approach of our tafsir to the scientific one has been studied carefully.In the fourth part, after giving about sociological Koran Commentary methods, the influence of the lsat tafsir type on our Koranic Commentaries has been examined.
Keywords: Tefsir