Kırım Türkleri arasında ortaya çıkan islam hukuku sorunları ve çözüm arayışları - İsmailov, Ayder (My University, 2004)
Sovyetler birliğinin dağılmasıyla o coğrafyada yaşayan müslüman halklar, benliklerini oluşturan ve uzun yıllar mahrum bırakıldıkları İslam'a yönelmeye başlamışlardır. Dinlerini tanıma, öğrenme ve yaşama sürecinde bir çok problemle karşılaşan insanlar doğal olarak bu problemlere çözüm üretmeye gayret etmektedirler. Tezde, bu toplumlardan birisi olan Kırım Türkleri arasında ortaya çıkan fıkhî sorunlar ve bunları çözüme kavuşturma gayretleri ele alınmıştır. Bu çalışmada, somut çözüm teşebbüslerinin yanısıra meselelere yaklaşım tarzı, genel problemler ve temayüller işlenmiştir. Halkın gündeminde olan meselelerin çoğunun ibadetler alanında olduğu görülmüştür. Ayrıca tartışmaların örf-adet eksenli ve bu örf-adetleri korumaya yönelik oldukları tespit edilmiştir. Bunun sebebi ise, halkın uygulaya geldiği dinî teamüllere belli bir çevre tarafından itiraz edilmesi ve bu teamüllere aykırı hareket tarzının ortaya çıkmasıdır. After breaking away of Soviet Union Muslim people who lived in that geography began to turn towards Islamic religion that formed their personality and deprived of that religion for a long time. People who met lots of problems face to face while knowing, learning and making practice religion in their lifestyle, naturally tried to do their best to solve the problems. Problems and solutions of Islamıc Jurisprudence arose among Crimean Turkish People have been taken hand in this thesis. Besides conrcere solutions, method of approaching to problems, general problems and inclinations have been dealt in this work. Most of problems that discussed among people have been seen in the field of worship. Besides, the most of discussions that are about protection in the field of usage and customs have been determined in thesis. The reason is protesting to religion customs of people in practice and appearing behaviours against these customs
Keywords: Din; Hukuk, İslam; İslam Dini; Kur’an ve Kur’an İlimleri; Kur’an’ın nüzûlü (Kur’an’ın indirilmesi)