Metal flament takviyeli pamuk ipliklerinden üretilmiş boşluklu (spacer) örme kumaşların elektrik iletkenliği ve elektromanyetik kalkanlama özellikleri - Kutluk, Sibel (My University, 2014)
METAL FLAMENT TAKVİYELİ PAMUK İPLİKLERİNDEN ÜRETİLMİŞ BOŞLUKLU (SPACER) ÖRME KUMAŞLARIN ELEKTRİK İLETKENLİĞİ ELEKTROMANYETİK KALKANLAMA ÖZELLİKLERİ Elektrikli ve elektronik cihazların kullanımı arttıkça elektromanyetik dalgaları ekranlama yeteneğine sahip iletken kumaşlara olan talep de giderek artmaktadır. Yapılan çalışmanın amacı, metal lif takviyeli pamuk ipliklerinden örülmüş spacer kumaşların elektromanyetik kalkanlama özelliklerinin araştırılmasıdır. Çalışma kapsamında iletken hammadde olarak bakır ve paslanmaz çelik filament kullanılmıştır. Bu amaç doğrultusunda, öncelikle kontrollü şartlarda, çekirdek iplik üretim tekniği kullanılarak iletken iplikler üretilmiştir. İletken iplikler kullanılarak yirmidört çeşit örme kumaş E=7 incelikli düz örme makinesinde üretilmiştir. Üretilen bu kumaşların elektriksel ve elektromanyetik kalkanlama özellikleri incelenmiştir. Daha sonra kumaş numunelerinin elektromanyetik kalkanlama etkinliği (EMSE) ölçümleri, ASTM-D 4935 standardını esas alan koaksiyel tutucu metodu ile yapılmıştır. Ölçümler 15-3000 MHz frekans aralığında yapılmıştır. Kumaş numuneleri dört faklı ilmek sıklık ayarında (Np 20, 23, 26, 32) ve tek katmanı iletken, iki katmanı iletken ve üç katmanı iletken olacak şekilde üretilmiştir. Kumaş numunelerinin elektromanyetik kalkanlama performanslarının belirlenmesine yönelik olarak, ilmek sıklığı, iletken katman sayısı ve iletken madde parametreleri incelenmiştir. Yapılan iletkenlik testleri sonucunda kumaş numunelerinde bakır tel takviyeli iletken ipliklerden elde edilen spacer örme kumaşların yüzey dirençleri, çelik tel takviyeli iletken ipliklerden elde edilen spacer örme kumaşlara göre daha düşük elde edilmiştir. İletken yapılı spacer örme kumaşlarda, genel olarak sıklık ve iletken katman sayısının artmasıyla orantılı olarak elektromanyetik kalkanlama seviyeleri de artmaktadır. Ayrıca bakır filament takviyeli iletken spacer örme kumaşların kalkanlama değerleri de genel olarak çelik filament takviyeli spacer örme kumaşlara göre yüksek elde edilmiştir. Temmuz,2014 Sibel KUTLUK

THE ELECTRICAL CONDUCTIVITY AND ELECTROMAGNETIC SHIELDING EFFECTIVINESS OF KNITTED SPACER FABRICS PRODUCED METAL FILAMENT SUPPORTED COTTON YARN Accordingly, with the increase of the usage of these devices, the demand for conductive fabrics, which are protective against electromagnetic waves, increases simultaneously. The aim of this study is to investigate the electromagnetic shielding effectiveness properties of spacer fabrics knitted with cotton yarn containing metal fibre. In this research, conductive yarns were produced by using two different conductive materials based on copper and stainless stell. For this purpose, conductive yarns is fabricated in controlled conditions by means of core spun system. Twenty four types of knitted fabrics with conductive yarns were produced on an E=7 gauge electronic flat bed knitting machine. The electrical and electromagnetic properties of these fabrics were investigated. The electromagnetic shielding effectiveness (EMSE) measurements of fabric samples were made with coaxial holder method based on ASTM-D 4935 standard fixture 15-3000 MHz frequency band. Fabric samples were produced four different loop density (Np 20, 23, 26, 32) with single, double and three conductıve fabric layer. The electromagnetic shielding performance of the fabric samples in order to determine the loop density, the number of conductive layers and the conductive material were examined. Conductivity test results conducted on the fabric sample obtained from a copper wire supported conductive yarn knitted spacer fabric’s surface resistance lower than the stainless steel supported conductive yarn knitted spacer fabric surface resistance. Increases of loop density and conductive layer number of knitted spacer fabrics increases of electromagnetic shielding effectiveness generally. Further, the copper conductive filament supported knitted spacer fabrics shielding values obtained higher than stainless steel supported knitted spacer fabrics. Temmuz,2014 Sibel KUTLUK
Keywords: Elektrik Elektronik Mühendisliği; Elektromanyetik Alanların Etkileri; Elektromanyetik Kalkanlama; Mekatronik; Tekstil