Maternal morbidite ve mortalitenin önlenmesi amacıyla uygulanan postpartum tromboprofilaksi tedavisine hasta uyumunun değerlendirilmesi : prognostik kohort çalışması - Taşan, Habibe Ayvacı (My University, 2020)
Amaç: Postpartum dönemde risk grubunda olan kadınlara tromboprofilaksi amaçlı düşük molekül ağırlıklı heparin (DMAH) uygulaması önerilmektedir. Lohusaların bu tedavide bazı aksaklık ve uyum problemleri yaşadığı kliniğimizce gözlenmiştir. Araştırmamızda, bu tedaviye uyumsuzluğun ne oranda yaşandığı ve uyumsuzluğa neden olan faktörleri ortaya konulması hedeflemiştir.Gereç ve Yöntem: Bu araştırma prognostik kohort tipi bir araştırmadır. Bu Araştırma Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nde yürütülmüştür. Araştırma izlem süreci, lohusanın 2 ayrı zamanda değerlendirilmesi ile tamamlanmıştır.Bulgular: Lohusların %27,1’i düşük molekül ağırlıklı heparin (DMAH) tedavisini reçeteye uyumlu kullanmamıştır. Sosyal güvencenin ilaç ödemesinde sınırlı olması, sigara kullanımı, hasta bilgilendirme süreçlerinin her basamağında yaşanan eksiklik durumu; tedavi uyumu olan ve olmayan gruplar için anlamlı fark göstermiştir.Sonuçlar: Araştırmaya katılan lohusa populasyonunda ilaç kullanımına uyum yeterli değildir. Akılcı İlaç Kullanımı prensipleri çerçevesinde hasta bilgilendirme oranlarının yetersiz olması sebepler arasındadır. Hasta eğitiminin sağlanması ve bilgilendirilmenin tam ve yeterli yapılmasının sağlayacağı faydalar çalışılmalıdır. Lohusaların ilaç uyumun sağlanması için klinik işleyişte de düzenlemeler yapılmalıdır

Objective: Low molecular weight heparin (LMWH) is recommended for thromboprophylaxis for postpartum women in the risk group. It has been observed in our clinic that the puerperal patients have some disruptions and adaptation problems in this treatment. In our study, it was aimed to reveal the incidence of non-compliance with this treatment and the factors that cause non-compliance with treatment.Material and methods: This is a prognostic cohort study. This research was carried out in Zeynep Kamil Women and Children Diseases Training and Research Hospital of Health Sciences University (SBU). The research follow-up process was completed by evaluating the puerperal patients at two different times.Results: Twenty seven percent of the puerperal patients did not use LMWH treatment as prescribed. Social insurance contribution for drug supply, cigarette smoking and inadequate patient information process according to rational use of medicines showed statistically significant difference between compliant and non-compliant women.Conclusion: Compliance with drug use is not sufficient in the puerperal population included in our study. The reasons for this are insufficient patient information rates within the framework of Rational Use of Medicines principles. The benefits of providing patient education and providing full and adequate information should be studied. Reformative arrangements should be made within the clinic.
Keywords: Akılcı İlaç Kullanımı; Halk sağlığı; İlaç Uyumu; Maternal mortalite; Postpartum thromboprphylaxis; Postpartum tromboprofilaksi Drug compliance; Public health; Rational Use of Medicines