Assr (auditory-state responses) ölçümlerinde master (multiple auditory steady-state responses) ve ihs (intelligent hearing system) sistemlerinin karşılaştırılması - Sayar, Gül Okumuşoğlu (My University, 2007)
Bu araştırmada, MASTER ve IHS sistemleriyle elde edilen ASSR eşikleri ile davranım eşikleri karşılaştırılmış ve böylece bu iki farklı sistemin işitme eşiğini yordamadaki güvenilirliği değerlendirilmiştir. Araştırmaya dört grup katılımcı dahil edilmiştir. İlk grup; normal işiten yetişkinlerden, diğer üç grup sensorinöral işitme kayıplı yetişkinlerden oluşmaktadır. Bu üç grup; düz, az eğimli ve dik eğimli odyogram konfigürasyonuna sahip katılımcılardan meydana gelmektedir. Çalışmaya katılan kişilere akustik immitansmetri ve saf ses odyometrisi uygulanmış, daha sonra tüm katılımcılara MASTER ve IHS sistemleri ile benzer parametreler kullanılarak ASSR testi yapılmış, her iki kulağa aynı anda, çoklu frekansta uyaran verilmiştir. 500-1000-2000-4000 Hz taşıyıcı tonlar, 77-105 Hz arasında farklı oranlarda modüle edilmiştir. ASSR testleri sırasında, test edilen kişinin rahat bir pozisyonda uzanması sağlanmış ve mümkünse uyuması istenmiştir. ASSR testleri en az 15 dakika, en çok 50 dakika sürmüştür. Ortalama test süresi MASTER’da 30.54 dk., IHS’de 33.51 dk.’dır. Karşılaştırmalar için Pearson korelasyon analiz yöntemi kullanılmıştır. Dört grupta iki ayrı sistemden elde edilen ASSR eşikleri ile davranım eşikleri karşılaştırılmıştır. Her iki sistemde elde edilen sonuçlara göre; normal işiten grupta ASSR eşikleri ile davranım eşikleri arasında oldukça düşük korelasyon vardır (r=0.09-0.62). Düz ve az eğimli odyogram konfigürasyonu olan sensorinöral işitme kayıplı kişilerin olduğu ikinci ve üçüncü gruplarda, MASTER ve IHS’de, tüm frekanslarda yüksek korelasyonlar gözlenmiştir (r=0.82-0.97). Dik eğimli odyogram konfigürasyonu olan sensorinöral işitme kayıplı kişilerden oluşan dördüncü grupta ise; her iki sistemde, 1000-2000-4000 Hz’lerde yüksek korelasyonlar (r=0,80-0,92) elde edildiği görülürken; 500 Hz’te düşük korelasyonlar bulunmuştur (r=0,07). Normal işitenlerde ve dördüncü grupta elde edilen bu farklar daha önce yapılan bazı araştırmalarda da görülmüştür.

In this study, two systems to assess auditory steady state responses (ASSR) were compared under similar test conditions using MASTER and IHS. ASSR thresholds at four frequencies were assessed with both methods in both ears of subjects. There were four groups of people in the study: normal hearing subjects, sensorineural hearing impaired subjects with flat, sloping and precipitous hearing loss. Before performing ASSR test, each subject underwent immitancemetry and pure tone audiometry. ASSR measurements were performed by presenting modulated tones between 77-105 Hz in multiple frequencies (500-1000-2000-4000 Hz) . Subjects were encouraged to relax and sleep if possible during the test. ASSR tests durations were 15 minutes at least and 50 minutes maximum. Average of the test duration was 30.54 min. in MASTER system and 33.51 min. in IHS system. The means and correlations between the behavioral thresholds and predicted thresholds were calculated at four carrier frequencies using Pearson Correlation Analysis method. Low correlation scores were found between the behavioral thresholds and ASSR thresholds in both MASTER and IHS systems in normal hearing group (r=0.09-0.62). The correlation scores between the behavioral thresholds and ASSR thresholds were found to be high in subjects with flat and sloping hearing loss (r=0.82-0.97) in both systems. High correlation scores were found between the behavioral thresholds and ASSR thresholds in subjects with precipitous hearing loss at 1000-2000-4000 Hz, although low correlation scores were obtained at 500 Hz These score differences between normal hearing subjects and subjects with precipitous hearing loss were also reported in other studies.
Keywords: Odyoloji