Küresel kolektif varlıklar, finansman problemleri ve düzeltici vergileme temelli çözüm yolları - Erdoğdu, Mustafa (İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 2006)
Kolektif varlık (kamusal mal) ve hizmetlerin finansmanında karşılaşılan “bedavacı” problemi, küresel kollektif varlık ve hizmetlerin (KKVH’lerin) finansmanında daha da büyük bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Buradaki kritik husus, KKVH’ler için gereken finansmanı vergi gibi sağlam bir gelir kaynağı ile sağlayabilecek devletler üstü bir otoritenin henüz olmayışıdır. Böyle bir otoritenin olmaması, küresel gereksinimlerin neler olduğu ve bu gereksinimler arasındaki sorunlara neden olmaktadır. Bu durumda, bütün devletler tarafından onay görmeden ihdas edilecek küresel vergilerin uygulanabilme olasılığı zayıftır. Söz konusu problemin çözümüne katkı sağlamak için bu makale, düzeltici vergileme temelli çözümlere odaklanmakta ve bu konuda uygulanabilecek en iyi stratejinin çevre kirliliği ve mali kriz gibi küresel düzeyde olumsuz dışsallıklara yol açabilecek unsurlar üzerine vergi konulması olduğu noktasından hareket etmektedir. Makalede böyle bir stratejinin yalnızca küresel negatif dışsallıkları gidermeye değil, aynı zamanda KKVH’in finanse edilmesine de hizmet edeceği tartışılmaktadır.
Keywords: Küresel Kamu Malları, Sınır Ötesi Dışsallıklar, Düzeltici Vergiler, Küresel Vergileme, Küresel Kamu Mallarının Finansmanı