Bilim ve sanat merkezlerinde görev yapan müzik öğretmenlerinin üstün müzik yetenekli öğrencilerin tanılamasında karşılaştıkları sorunların incelenmesi - Evin, A. Zekai (My University, 2007)
BİLİM VE SANAT MERKEZLERİNDE GÖREV YAPAN MÜZİK ÖĞRETMENLERİNİN ÜSTÜN MÜZİK YETENEKLİ ÖĞRENCİLERİN TANILAMASINDA KARŞILAŞTIKLARI SORUNLARIN İNCELENMESİ Bu araştırma, “Bilim ve Sanat Merkezleri”nde görev yapan müzik öğretmenlerinin, üstün müzik yetenekli öğrencilerin tanılanmasında ne tür güçlüklerle karşılaştıkları ve uygulamalardaki durumun belirlenmesi amacı ile nitel ve nicel yöntemler kullanılarak yapılmıştır. Araştırma kapsamında verilerin elde edilmesi amacı ile; geniş bir literatür taramasının ardından, otuz farklı “Bilim ve Sanat Merkezi”nde görev yapan otuz beş müzik öğretmenine, hazırlanan anket uygulanmış ve üç farklı ilde, üç farklı Bilim ve Sanat Merkezi müdürü ile üstün müzik yetenekli öğrencilerin tanılamasında karşılaşılan sorunların belirlenmesine ilişkin kapsamlı bilgi edinmek amacıyla derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Araştırma sonucunda; Bilim ve Sanat Merkezi müzik öğretmenlerinin, üstün müzik yetenekli öğrencilerin belirlenmesinde önemli bir rolü olduğu, aday öğrencilerin kurumları ile yeterli işbirliğinin sağlanamadığı, aday öğrencilerin kurumlarına gönderilen gözlem formunun müzik yeteneği yönünden öğrencilerin belirlenmesinde yeterli olmadığı, bireysel incelemede, üstün müzik yetenekli öğrencilerin belirlenmesinde kullanılan yöntemlerde farklılıklar olduğu, aday öğrencilerin yaş ya da sınıf düzeylerine göre belirlenmiş geçerli ve güvenilir ölçme araçlarının kullanılmadığı saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda öneriler sunulmuştur. Sanat Merkezi, Üstün/ Özel Müzik Yeteneği, Tanılama.

A STUDY OF PROBLEMS MUSIC TEACHERS WHO WORK IN CENTERS OF SCIENCE AND ARTS FACE WHILE DIAGNOSING MUSICALLY GIFTED STUDENTS This study has been done using qualitative and quantitave methods, with the aim of defining the kinds of problems music teachers who work in Science and Arts Centers are faced with while diognosing musically gifted students and determining the conditions on applications. With the aim of providing data within the research, a wide literature scanning has been done. Following this, the prepared survey has been applied on thirty five music teachers working in thirty different Science and Arts Centers and expansive meetings have been made with three different Science and Arts Center Managersin three different cities in order to get data on defining the problems of identifying musically gifted students. As a result of the study; it has been determined that Science and Arts Center music teachers have an important role on defining musically gifted students; that the candidates couldn't co-operate enough with their centers; that the observation forms sent to the students' centers aren't sufficient in identifying the musically gifted students; in individual study, there are differences in the methods used to identify them; and that no up-to-date and confident means of measurements for the students' ages and levels have been used. In the direction of the findings obtained through the study, suggestions are developed. Key Words: Science and Arts Centers, Musical Gift, To Diagnose.
Keywords: Müzik Eğitimi; Müzik_Öğretmenler; Öğrenciler_Müzik