Bankacılık işlemleri ve bankaların bağımsız denetimi - Orhan, Serdar (My University, 2007)
BANKACILIK İŞLEMLERİ VE BANKALARIN BAĞIMSIZ DENETİMİ Bankalar gerçek ve tüzel kişilerin tasarruflarını toplayarak bunları gelir sağlayıcı işlere kredi yoluyla yönlendiren, ödemelerde aracılık yapan, para nakli, senet tahsili, emanet kabulü gibi çeşitli hizmetler gören ekonomik kuruluşlardır. Bankaların faaliyeti esas itibariyle kaynak (fon) sağlama, kredi verme ve hizmet işlemleri olarak üç grupta toplanabilir. Bankalar özkaynakları dışında topladıkları her türlü mevduat, repo işlemleri ve menkul kıymet alım satım işlemlerinden kaynak sağlayabilmektedir. Bankaların müşterilerine verdiği hizmetlerin yanında, bankacılığın temelde iki fonksiyonu bulunmaktadır. Bunlar; kaynak temini ve kredi (ödünç verme) dir. Bu iki fonksiyonun önem açısından ayrılması mümkün değildir. Başka bir anlatımla, para sağlamak kadar o parayı plase etmek, yani satmakta önemlidir. Bankaların fon sağlama ve kullandırma gibi temel işlevlerinin yanısıra, günümüzde giderek daha fazla önem kazanan ve özellikle gelişmiş ülkelerin banka sistemlerinin en önemli işlemi olarak hizmet işlemleri karşımıza çıkmaktadır. Bankalar müşterilerine para gönderiminde, para tahsil ve ödemelerinde, çek işlemlerinde ve kasa kiralama işlemlerinde hizmetler sunmaktadır. Bankacılığın fonksiyonları arttıkça, denetime daha fazla önem verilmiştir. Mali sektör üzerinde finansal sistemin yeterince şeffaf ve yeterli denetim olmaması, bankacıların kredi açmada ve kriz yönetiminde deneyimsiz olmaları finansal krize girişi ve krizin yaygınlaşmasına sebebiyet verir. General Information BANKING TRANSACTIONS AND INDEPENDENT AUDIT OF THE BANKS Banks are the economical establishments that provide several services like saving collection of the real and judicial persons and directing them to revenue providing businesses by crediting, acting as mediator in payments, money transfer, bill collection and acceptance of trust. Activities of the banks may chiefly be grouped in three groups as source (fund) provision, crediting, and service transactions. Banks may provide source from any type of deposits, repo transactions and security business transactions other than own resources. In addition to the services that banks provide for their customers, banking has two basic functions. These are source provision and lending. These two functions can not be separated in terms of importance. In other words, providing money is as important as placing it, in other words selling it. In addition to basic functions of the banks like fund provision and utilization functions, we face service transactions as the most important banking transaction of the banking systems, especially in the banking systems of developed countries that are gradually getting more importance in our days. Banks provide services in sending money to their customers, in money collections and payments, check transactions and cash box renting transactions. As the functions of banking increases more importance is given to auditing. Failure in having adequate transparency and audit of financial system in financial sector, inexperienced bankers in providing loans and crisis management create crisis and make it widespread.
Keywords: Bağımsız Denetim_Bankalar ve Bankacılık; Bankalar ve Bankacılık; Muhasebe