Endonezyalı bir âlim Kiai Hacı Ahmed Dahlân ve Muhammediyye cemiyeti - Kurniawan, Taufiq (My University, 2020)
Muhammediyye Cemiyeti, Endonezya’da dini, sosyal ve eğitim alanlarında hizmet faaliyetleriyle ilgilenen en büyük dinî hareketlerden biridir. Muhammediye Cemiyeti, 18 Kasım 1912 tarihinde Yogyakarta şehrinde Ahmed Dahlân tarafından kurulmuştur. Cemiyet günümüzde Endonezya’nın her şehrinde çok sayıda şube ve üyeye sahiptir. Bu çalışmada, Ahmed Dahlân’ın hayatı ve Muhammediye Cemiyeti’nin kuruluşu ele alınmıştır. Muhammediye Cemiyeti ele alınırken Muhammediye’nin kuruluş süreçleri, kuruluş faktörleri, ana yapısı ve faaliyetleri gibi konulara değinilmiştir.

Association of Muhammadiyah is one of the largest religious movements in Indonesia, dealing with service activities in the fields of religion, social and education. Association of Muhammadiye was founded on 18 November 1912 in the city of Yogyakarta by Ahmad Dahlân. Today, it has a large number of branches and members in every city of Indonesia. In this study, the life of Ahmed Dahlân and the establishment of the Muhammediye Organization were tried to be explained. While discussing the Muhammediye, the issues such as the establishment processes, establishment factors, main structure and activities of the Muhammediye were mentioned.
Keywords: Ahmed Dâhlan; History; Islam; İslam; Muhammadiyah; Muhammediyye Ahmad Dâhlan; Tarih