Bakara suresinde ana hatlarıyla sosyal hayat - Aslan, Selma (My University, 2006)
Ö Z E T Bu çalışma; Kuran merkezli bir çalışmadır ve Bakara Sûresi’nde yer alan ;”sosyal hayat”la ilgili Âyet’lerin ışığında hazırlanmıştır. Bir bakıma , sosyal hayatın meselelerini ; Kur’an- Kerîm nasıl ele alıyor? Sorusunun cevabını, Bakara Sûresi’nde bulmakla sınırlı bir çalışmadır. Kur’an esas alınmak üzere, İslamın sosyal hayata bakış tarzı ; İbadet, Hukuk, İktisad, Ahlâk, İnsan ilişkileri, Çeşitli karakterler, Sosyal yaralar ve tedâvi çareleri, Kötü alışkanlıklar ve bağımlılıklar açısından tedkike çalışılmıştır. Evlilik hukuku , akrabaya ilgi , sosyal yardımlaşma şekilleri , faiz , savaş , suçlar ve cezaları , mali sorumluluklar ; bilhassa ağırlık kazanan konular olmuştur. Sonuç olarak söylenecek söz ; İlâhî Mesaj’ın yüzyılımızın temel sıkıntılarına çare olarak sunduklarının üzerinde titizlikle durulmaya değer oluşunun bir defa daha ortaya çıkmış olmasıdır.

This work; Not only is centered on Koran but also it was prepared in the light of Verses about social life which take part in Koran. In one respect, it is a work which is limited to find the answer of the following question in Bakara Sura; How Koran does deal with the issues of social life? Looking at social life from İslam’s point of view by taking Koran as centre; •Worship •Law •Economics •Morals •Human relations •Various characters •Social wound and ways of treatment and lastly it was scrutinized in terms of bad habits and addiction. Marriage law, affinity to relative, forms of social welfare, interest ,war ,crimes and punishments , financial responsibilities were the subject which were particularly dealt with. To sum up with: the resolutions that this divine message offers as a remedy for the torubles of our century, were worth being scrutinized.
Keywords: İslam Dini_Ayetler ve Sureler (Kur’an)_Bakara Suresi; İslam Dini_Sosyal Yaşam; Tefsir