Effect of high and low concentrations of fluoride in toothpaste on the salivary fluoride level and enamel surface - (:unkn) unknown (My University, 2000)
Bu çalışmanın amacı, diş macunları içinde bu¬lunan florürün düşük ve yüksek konsantras¬yonlarda olması durumunda, tükürük florür se¬viyesi ve mine dokusu üzerine etkilerinin iki farklı şekilde belirlenerek karşılaştırılmasıdır. Çalışmada her bir grupta 10 gönüllü olmak üzere 4 grup bulunmaktadır. Gönüllüler üç farklı konsantrasyonda sodyum florür içeren diş macunlarını (300-1500-3000 ppm F) gün¬de 1 kez ve 3 kez olmak üzere her biri 21 gün olmak üzere iki periyod şeklinde kullanmışlar¬dır, İki periyod arasında gönüllü bireyler 1 ay süreyle kendi diş macunlarını kullanmışlardır. Çalışma öncesinde ve sonrasında tükürük flo¬rür seviyeleri modifiye Taves yöntemi ile belir¬lenmiştir. Replikalar her bir gönüllünün santral dişlerinin bukkal yüzeylerinden alınarak tara¬malı elektron mikroskobu altında incelenmiş¬tir. Çalışma sonunda, diş macunlanndaki florür konsantrasyonunun artması ve yine kullanım sıklığının artmasıyla orantılı olarak tükürük flo¬rür seviyesinin arttığı belirlenmiştir. Mine yüze¬yinde, florür miktanna ve kullanım sıklığına bağlı olarak değişik şekillerde mineral birikimi gözlenmiştir.

The aim of this study was to compare and eva¬luate two different schedules of fluoride appli¬cations of low and high fluoride toothpastes and their effects on salivary fluoride levels and dental enamel. Four groups with ten volunte¬ers each were treated with toothpaste with three different sodium fluoride concentrations (300-1500-3000 ppm F), once or three times per day for 21 days (two periods). Fluoride in baseline and post-treatment salivary samples was measured using a modification of micro-diffusion method of Taves. Replicas were ta¬ken from buccal surfaces of central incisors of each volunteer and evaluated under scanning electron microscope. The obtained data sho¬wed that toothpaste with increased fluoride content, and increased frequency of usage, produced an increase in salivary fluoride con¬centration. Mineral precipitate on enamel also varied directly with fluoride content and frequ¬ency of usage.
Diş macunlarındaki florürün düşük ve yüksek konsantrasyonlarda tükürük florür seviyesi ve mine yüzeyine etkileri
Keywords: Diş Hekimliği