Türkiye’nin endüstriyel performans göstergeleri ve inovasyon faaliyeti - Çelik, Neslihan (Marmara Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2011)
Dünya da teknoloji yoğun ürün ihracatı ağırlıkla sanayileşmiş ülkeler tarafından gerçekleştirilmekte olup; özellikle yüksek teknolojili ürün ihracatında sanayileşmiş ülkeler ile diğerleri arasında çok büyük fark bulunmaktadır. Ülkemiz son dönemlerde yüksek ve orta-yüksek teknoloji yoğun ürünlerin ihracatında gelişme kaydetse de bu sektörlerde dış ticaret açığı vermektedir. Türkiye son beş yılda inovasyon performansını geliştirmiş ancak AB ortalamasının gerisinde kalmıştır. Ülkemizde ar-ge harcamaları ve patent sayılarına ilişkin veriler de OECD ve AB ortalamasının altında seyretmektedir.
Keywords: endüstriyel performans, inovasyon, yüksek teknoloji ürünleri, orta-yüksek teknoloji ürünleri