Geleneksel medyadan dijital medyaya geçiş sürecinde Türkiye’de medya ve reklam yatırımlarının değişen yapısı - Coşar, Hatice (My University, 2018)
Kapitalizmde bilgi ve iletişim alanında yaşanan teknolojik gelişmeler, medya alanında değişim ve dönüşümlere yol açmıştır. Sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçilen bu süreçte ‘yeni medya, internet ekonomisi’ gibi kavramlar da hayatımıza girmiştir. Medya artık ‘geleneksel medya’ ve ‘yeni medya’ olarak ikiye ayrılmıştır. Aynı şekilde üretici odaklı ‘medya ekonomisi’ de, ağ ve bilgi tabanlı, küresel boyutta faaliyet gösteren, tüketici odaklı ‘yeni ekonomi’ kavramıyla tanışmıştır. Enformasyon teknolojilerinin gelişimiyle birlikte ekonomik faaliyetlerin de işleyişi değişime uğramıştır. Yeni medya mecraları içinde ekonomik faaliyetlerin en çok kendini gösterdiği ‘sosyal medya’ ise yeni ekonominin temeline uygun ortama dönüşen en önemli ağ yapısı olmuştur. Yeni iletişim kanallarında sosyal medya, firmalar için kaçırılmayacak fırsatlar sunmaktadır. İnternet tabanlı bu sosyal ağlar, geleneksel medyada yer bulamayan firmaların bile kendilerini göstermeleri için en önemli medya mecraları olmuştur. Bu ağlar üzerinden yapılan yatırımlar, reklam ve tanıtımlar, firmaların hedef kitle ile etkileşime girebilmenin kapılarını aralamaktadır.Günümüzde yeni medya ne kadar popülaritesini arttırmış olsa da geleneksel medyanın konumu yerini korumaktadır. Hem geleneksel medyanın hem de yeni medyanın kendi mecralarına ait reklam işleme politikaları mevcuttur. Yakın geçmişe kadar medya alanında tek başına lider konumunda olan geleneksel medya reklamcılığı, şimdilerde kendisine rakip olan yeni medya reklamcılığıyla karşı karşıya kalmıştır. Geleneksel medya tüm medya mecraları arasında liderliğini korusa da yıllar içerisinde yeni medya rekabeti dolayısıyla pazar payından kayba uğramıştır. Bu çalışmada, geleneksel ve dijital medya yatırımlarının 2010-2017 yılları arasındaki tarihsel gelişimi Türkiye örneği üzerinden incelenecektir.

Media has undergo changes and transformation due to capitalism and technological developments in the field of information and communication. In this process, information society from the industrial society, the concept like 'new media, internet economy' entered our lives. The media divided into 'traditional media' and 'new media'. Likewise, the producer-oriented 'media economy' met with the concept of 'new economy' which is network and knowledge-based, operating on a global scale consumer-focused. The functioning of economic activities has changed thanks to the development of information technology. The 'social media', in which the economic activities are most visible within the new media circles, has become the most important network structure that provides the environment suitable for the new economy. Social media offers opportunities not to be missed for companies in the new communication channels. These internet-based social networks have become the most important media medium for even the companies that can not find a place in the traditional media to show themselves. Social media are the most important media mediums for showing companies that can not find the place traditional media. Advertisements and promotions made through these networks allow the companies to interact with the target audience.Today, traditional media maintains its place despite the new media. Traditional media and new media have their own ad processing policies. Traditional media advertising, which has been a leader in media until recently, has faced a rival new media advertising. Traditional media still maintains its place among all media mediums, but it has lost market share thanks to new media.
Keywords: Advertising; Advertising Economics; Advertising media planning; Capitalism; Digital media; Dijital medya; Geleneksel Medya; Geleneksel Medya Reklamcılığı; Human-machine systems; İnsan-makine sistemleri; Kapitalizm; Kitle iletişim araçları; Mass media; Media Economy; Medya Ekonomisi; Multimedia systems; Multimedya sistemler; New Media; Reklam; Reklam Ekonomisi; Reklamcılıkta medya planlaması; Social Media; Social Media Advertising; Social Media Marketing; Sosyal Medya; Sosyal Medya Pazarlaması Traditional Media; Sosyal Medya Reklamcılığı; Technological innovations; Teknolojik yenilikler; Traditional Media Advertising; Yeni Medya