Tüketici davranış modellerinin tüketici pazarları için tasarlanan ürünlere etkisi - Erdoğan, Uygar (My University, 2009)
Tüketici, ürün tercihlerinde kendisini en iyi yansıtan, yaşam biçimi ve değerlerine en uygun olan ürünleri tercih etmektedir. Tüketicilerin psikolojik yapıları, sahip oldukları sosyal roller, içinde bulundukları kültürel yapı ve gelir düzeyleri tercih edecekleri ürünleri etkilemektedir. Bu çalışmada, tüketici davranışlarının ürün tasarımına etkileri incelenmiştir. Birinci bölümde, tüketim ve tüketici davranışı kavramı tanımlanmış, önemli tüketici davranışı modelleri açıklanmış ve tüketici davranışının özelliklerinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde, tüketicinin satın alma süreci; sorunun belirlenmesinden, satın alma sonrası tüketici davranışlarına kadar aşamaları ile ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise tüketici davranışlarını şekillendiren psikolojik, sosyo-kültürel ve demografik faktörler detaylı bir biçimde incelenmiş ve bu faktörlerin tüketiciler için tasarlanan ürünlere olan etkileri örneklerle açıklanmaya çalışılmıştır.

Consumers prefer the most appropriate products, which reflect their values, for their own life styles and characteristics. The psychological circumstances, the social and cultural roles of consumers and their incomes effect their product-choices. The attitudes of consumers and their effects on the product designs have been examined in this research. In chapter one, the concept of consumption and attitudes of consumers have been described; the significant and typical consumer behaviours and their characteristics are also dealed with. In chapter two, purchasing process of a consumer has been mentioned with all aspects – from determination of the problem to consumers’ attitudes after purchasing. In chapter three, the psychological, socio-cultural and demographic factors which shape the attitudes of consumers have been examined in detail and the effects of these factors on the products which are designed for consumers have been explained with samples.
Keywords: Endüstri Ürünleri Tasarımı; Tüketici Davranışı