Faktör analizi ve electre yöntemi ile 2018 FIFA dünya kupasına katılan ülkelerin sıralaması - Köygülü, Özcan (My University, 2020)
Bu çalışmada hedeflenen amaç, istatistiksel yöntemler ile 2018 FİFA DünyaKupasına katılan ülkelerin başarı sıralamalarının tespit edilmesidir. Bu amaçdoğrultusunda FİFA'nın açıkladığı başarı sıralaması ile FAKTÖR ANALİZİ veELECTRE yöntemi kullanılarak oluşturulan başarı sıralamalarının arasındakioluşabilecek farklılıkların sebeplerinin, ülkelerin teknik kadrosu ve idari heyetleritarafından araştırılması durumunda, ülkelerin turnuvadaki hataları ya da şansdurumlarının ortaya çıkarılabilmesi ve bu sonuçların ilerideki turnuvalara ışıktutmasında önemli bir çıkarım olacaktır.2018 FİFA Dünya Kupasına katılan ülkelerin başarı sıralamalarınınbelirlenmesi amacıyla oluşturulan ve analiz aşamasında önemli değişkenlerinbelirlenmesinde kullanılan bir karar mekanizması yöntemi olan komünalite değerlerinebakılarak saptanan 22 değişkenden hareketle FAKTÖR ANALİZİ ve çok kriterli kararverme yöntemlerinden birisi olan ELECTRE yöntem ile çalışma yapılmak istenmiştir.Yapılan analizler sonucunda ise elde edilen başarı sıralamalarına göreşampiyonun Brezilya olması planlanırken şampiyon Fransa olmuştur. Öte yandançalışma süresince elde edilen diğer sonuçlara bakılırsa Hırvatistan’ın da başarılı birgrafik çizdiğini söylemek mümkündür. 2018 Dünya Kupasında gerçekleşen de tamolarak bu şekildedir. Sonuç olarak bu çalışmada istatistiksel olarak kazanan ülkeninBrezilya ancak gerçekte kazanan ülkenin Fransa olduğu görülmektedir.

The aim of this study is to determine the success rankings of the countriesparticipating in the 2018 FIFA World Cup using statistical methods. In line with thispurpose, if the reasons for the differences that may occur between the success rankingsannounced by FIFA and the success rankings created using FACTOR ANALYSIS andELECTRE method are investigated by the technical staff and administrative committeesof the countries, the errors or chance situations of the countries in the tournament can berevealed and these results shed light on there will be an important implication.Based on 22 variables determined by looking at community values, which is adecision mechanism method created to determine the success rankings of countriesparticipating in the 2018 FIFA World Cup and used in determining important variablesin the analysis phase, it was aimed to study with FACTOR ANALYSIS and ELECTRE,one of the multi-criteria decision making methods.As a result of the analysis, Brazil was planned to be the champion according tothe rankings obtained, while France became the champion. Judging by the other results,it is possible to say that Croatia has also drawn a successful graphic. That was exactlywhat happened at the 2018 World Cup. As a result, in this study, it is seen that thestatistically winning country is Brazil, but the actual winner is France.
Keywords: Başarı Sıralaması Sport; Dünya Kupası; Econometrics; Ekonometri; Football; Futbol; Ranking of Success; Spor; World Cup