Altmışbeş yaş üstü bireylere verilen sıvı tüketim eğitiminin hidrasyon durumuna etkisi - Baykan, Meltem (My University, 2021)
Amaç: Yaşlı bireylerde, özellikle huzurevinde yaşayanlarda, yetersiz su tüketimiyaygındır ve bu durum sağlıklarını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu çalışmada sıvıtüketim eğitiminin huzurevindeki yaşlı bireylerin; beslenme düzeni, alışkanlıkları, suve içecek tüketimleri, tercihleri ve hidrasyon durumlarına etkisinin incelenmesiamaçlanmıştır.Gereç-yöntem: Çalışma huzurevlerinde yaşayan 43 kişi ile yürütülmüştür.Huzurevleri; Eğitim Grubu (Eğitim Grubu (EG), n=25) ve Kontrol Grubu (KG), n=18)olarak rastgele 2 gruba ayrılmıştır. Antropometrik ölçümler yapılmış, Su DengesiÖlçeği, Yaşlılar için Fiziksel Aktivite Ölçeği uygulanmış, idrar özgül ağırlığı, idrarpH’ı ölçülmüştür. Tüm değerlendirme ve ölçümler iki gruba da; eğitim öncesi, eğitimsonrası kısa dönem ve uzun dönemde uygulanmıştır.Bulgular: Eğitim Grubu’nda kısa dönemde; yiyecek (p<0,0001), içecek (p=0,001) vetoplam su alımında (p=0,012) anlamlı artış olduğu, USG ve pH değerlerinin anlamlıolarak azaldığı (sırasıyla p=0,003; p=0,001), KG’nda ise su kaynakları ile toplam sumiktarı ve USG’de anlamlı bir farklılık olmadığı, pH değerinde kısa dönemde anlamlıazalma olduğu saptanmıştır (p=0,040). Gruplar arası karşılaştırmalarda; EG ile KGarasında yiyeceklerle ve toplam su alımında kısa dönemde anlamlı farklılık olduğu(sırasıyla p=0,030; p=0,034) saptanmıştır. Hidrasyon sınıflamasında kısa dönemde heriki grupta da anlamlı bir farklılık oluşmamasına rağmen, EG’nda anlamlı ve şiddetlidehidrasyon sınıfındaki birey sayısının azaldığı ve klinik olarak iyileşme olduğu tespitedilmiştir.Sonuç: Huzurevinde kalan yaşlı bireylere verilen sıvı tüketim eğitimi ile kısa dönemdesu alımında artış, hidrasyonu olumlu etkileyen beslenme davranışlarında gelişme vehidrasyon durumunda iyileşme sağlandığı görülmüştür. Yaşlılarda su tüketim alışkanlığının oluşabilmesi için eğitimin düzenli olarak tekrarlanması ve takipedilmeleri gerektiği düşünülmüştür.

Objective: In elderly people, especially nursing home residents, dehydration iscommon and has negative effect on their health. This study aims to examine effects offluid consumption education on diet, habits, water, food consumption, preferences andhydration status.Materials-methods: The study was conducted with 43 people in nursing homeresidents and divided into 2 groups as Education Group (EG, n=25) and Control Group(CG, n=18). Anthropometric measurements were made, Water Balance Scale, PhysicalActivity Scale for the Elderly were applied, USG and urine pH were measured andthese were applied before, after education, in the short period and in the long period.Results: In short period, in EG there was a significant increase in food (p<0,0001),beverage (p=0,001) and total water intake (p=0,012), decrease in USG and pH values;while in CG there was no significant difference in USG and decrease in pH values(p=0,040). Comparison between EG and CG, there was a significant difference infoods and total water intake (p=0,030; p=0,034 respectively). Although there was nosignificant difference in both groups in the short period in the hydration classification,in EG there was decrease in number of dehydrated people and an improvementclinically.Conclusion: With fluid consumption education given to elder resident of nursinghome, there was an increase in water consumption, improvement in nutritionalbehavior, that positively affected hydration, and improvement on hydration status. Itwas thought that the education should be repeated regularly and followed up in orderto develop water consumption habits in the elderly.
Keywords: Beslenme; elderly; Health; Hidrasyon; hidrasyon eğitimi; huzurevi; hydration education; nursing home; Nutrition; Sağlık; sıvı tüketim eğitimi; water consumption education; yaşlı Hydration