Varlık kiralama şirketi (vkş)'nin günümüz Türk hukuku ve İslam hukuku açısından incelenmesi - Gözcü, Ayşe Yıldırım (My University, 2019)
Finansal kaynak olarak görülen yabancı sermaye, serbestleşen sermaye hareketleri, faiz gibi faktörlerin ülkelerde yol açtığı finansal krizler faizsiz finansal yöntemlerin yaygınlaşmasına sebebiyet vermiştir. Sukûk da bu faizsiz finans yöntemlerinin en çok rağbet gören ürünü olarak tüm dünyayı etkisi altına almıştır. Sukûkla birlikte onun bir tarafı olarak ortaya çıkan Varlık Kiralama Şirketleri (VKŞ) ise beraberinde birçok fıkhî tartışmayı beraberinde getirmiştir. VKŞ’lerin durduğu yer itibariyle niteliği bir yana kaynak kuruluş ile ihraca konu varlıkların devri, geri alma taahhüdü ve garantörlük meselesi ciddi tartışmalara neden olmuştur. Bu çalışma ile Varlık Kiralama Şirketlerinin mahiyeti ve gerçekleştirdiği işlemler bağlamında fikhî durumları anlatılmaya çalışılmıştır.

Financial crises caused by factors such as foreign capital, liberalized capital movements and interest, which are seen as financial resources, have caused the spread of interest-free financial methods. Sukûk has influenced the whole world as the most popular product of these interest-free finance methods. Special Purpose Vehicle (SPV), which emerged with Sukûk as an important actor, resulted many fiqh debates. Aside from the nature of the SPV’s position, the transfer of assets subject to issue, the commitment to take back and the issue of guarantorship caused serious discussions. In this study, we tried to explain the intellectual situation of Asset Leasing Companies in terms of their nature and transactions.
Keywords: Asset; Islam; Islamic law; Issuance; İhraç; İslam; İslam hukuku; Special Purpose Company; Sukûk; Varlık Kiralama Şirketi; Varlık Sukuk