Popüler kültür ve tekrarlanan imajlar - Satar, Burak (My University, 2007)
Popüler Kültür ve Tekrarlanan imajlar 19. yy. başlarında endüstri çağının ve fransız devriminin toplum için beklenmeyen sonuçlarının ardından yeni bir toplum tipi “tüketim toplumu” yada “endüstri toplumu” olarak adlandırılan bir toplum tipi oluşmuştur. Sanayinin artmasıyla birlikte, göç hızlanır, kapitalizm kendini hissettirir, kitleleşme iyiden iyiye kendini hissettirirken üretilen ürün üreticiden habersiz çoğalmaya başlar,bunun sonucunda oluşan korkunç enflasyonla birlikte aşırı mal artışı, yanında kitlelerin tüketim isteklerini de beraberinde getirir ve toplum kapitalizm ışığında, refah ve özgürlük balonlarının da etkisiyle bütünsel bir topluluğa, kopyalanmış bir topluluğa itilir. Bu sürecin sonucunda ortaya çıkan 20. yy.popüler kültürü tüm ortamlara hızlı yayılmış ve ardından sosyal ve sanatsal ortamlarda tekrarlanan ve birbirine benzeyen imajların çoğalımı gerçekleşmiştir. Günümüz toplumu ve sanat büyük bir kopyalanma sürecine girmiş, fraktal bir dağılma biçimi ortama hakim olmuştur. POPULAR CULTURE AND REPEATED IMAGES In the beginning of 19 th century,a new community called ‘consumer comminity’ or ‘industrialization community’ had occured after the unexpected results of the Industrialization Age and French Revolution.With the effect of industrialization,imigration and capitalism,products began to spread up between the consumers without the knowledge of producers. As a result of this,devil inflation with mass production brought consumer preferences.The community with the light of capitalism and the effects of prosperity and freedom,pushed to the imitated community. 20 th century popular culture that occured as a result of this period had been spread out in everywhere. In social and art environment,similar and repeated images had increased. Modern art and community had entered in to a repeated period and a kind of dispersion ‘fraktal’ had dominated at all.
Keywords: İmaj; Popüler Kültür; Resim Sanatı