İbnü'l-Faradî ve Târîhu Ulemâi'l-Endelüs adlı eserin tanıtım ve değerlendirilmesi - Keçeli, Şeymanur (My University, 2017)
Endülüs’te hicrî dördüncü yüzyılın ortasından beşinci yüzyılın başına kadar yaşamış olan ve İbnü’l-Faradî olarak bilinen Ebu’l-Velîd Abdullah b. Muhammed b. Yusuf el-Ezdî (ö. 403), Endülüslü âlimler hakkında sonraki dönemde yapılan çalışmalara kaynak olan Târîhu ulemâi’l-Endelüs adlı bir rical eseri yazmıştır. Bu eserde Endülüslü âlimlerin isim bilgisi, hoca-talebe ağı, yapmış olduğu rihleler, yazdığı veya naklinde aracı olduğu kitaplar gibi pek çok konu hakkında ayrıntılı bilgiler vermiştir. İki cilt halinde olan eserin satır aralarındaki bilgiler pek çok alana ışık tutmaktadır.

Abu’l-walid Abdallah b. Muhammad b. Yusuf al-ezdi was known Ibnu’l Faradî. He had lived from the begining of forth century to end of fifth century in the Andulus. He had written the book named of Tarihul ulama’il Andulus that is be source for after studies about scholars of Andulus. This book is about names of scholars of Andulus, relationship between student and master, their journeys, their writings and narratives.
Keywords: Andulus; Biyografiler; Din adamları; Eleştiri ve yorum; Endülüs; Eserleri; İbnü’l Faradî; Tarihu ulama’il Andulus; Târîhu ulemâi’l-Endelüs Ibnu’l Faradî