Erişkin Yoğun Bakım Ünitelerinde_x000D_ Karbapenem Dirençli Klebsiella pneumoniae_x000D_ ile Kolonizasyon/Enfeksiyon Gelişimi ve_x000D_ Karbapenemaz Tiplerinin Dağılımı - ALTINKANAT GELMEZ, GÜLŞEN; HASDEMİR GÖKBOĞA, MÜNEVVER UFUK (My University, 2019)
Karbapenem dirençli Enterobacteriaceae üyelerinin neden olduğu enfeksiyonların sıklığı tüm dünyadagiderek artmakta olup mortalite oranları oldukça yüksektir. Bu kökenler ile oluşan enfeksiyonların vekolonize hastaların hızlı tespiti, enfeksiyon kontrol protokollerinin uygulanması açısından oldukça önemlidir. Çalışmamızda erişkin yoğun bakım ünitelerinde yatan hastalarda karbapenem dirençli Klebsiellapneumoniae kökenleri ile gelişen kolonizasyon/enfeksiyon oranları ve karbapenemaz tiplerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışmaya erişkin yoğun bakım ünitelerinde yatan hastalardan Haziran-Aralık2017 tarihleri arasında rektal sürüntü örneklerinden ve klinik örneklerden izole edilen karbapenemdirençli K.pneumoniae (KD-Kp) kökenleri dahil edilmiştir. Kökenlerin antibiyotik duyarlılıkları VITEK2otomatize sistemi ile çalışılmıştır. Karbapenemazların fenotipik tespitinde NG CARBA-5 immunokromayöntemi üreticinin önerileri doğrultusunda çalışılmıştır. Karbapenemaz genlerinin (OXA-48, IMP, VIM,KPC, NDM) varlığı spesifik primerler kullanılarak PCR yöntemi ile araştırılmıştır. Çalışma süresi içerisinde344 hastaya ait tarama kültüründen 51 adet ve aynı döneme ait klinik örneklerden 30 adet KD-Kp üremiştir. Hastaların en az üçte birinde birden fazla gen pozitifliği gözlemlenmiştir. Enfeksiyon gelişen 17hastanın geçmiş üç ay içerisinde bu mikroorganizma ile kolonize olduğu saptanmıştır. Enfeksiyon saptanan 4 hastanın tarama kültürleri negatif iken 9 hastada tarama kültürü olmaksızın KD-Kp enfeksiyonugelişmiştir. Buna göre yoğun bakım ünitelerimizde kolonizasyon/enfeksiyon oranı %33,3 saptanmıştır.Yoğun bakım ünitelerimizde OXA-48 ve NDM türü enzimler % 60’lar düzeyindedir. İlginç olan daha önceki yıllarda gözlemlemediğimiz KPC tipi enzimin hem klinik hem de tarama kültürlerinden saptanmışolmasıdır. Yoğun bakım ünitelerimizde enfeksiyon/kolonizasyon oranı azımsanmayacak düzeyde olupkolonize hastaların yaklaşık üçte birinde enfeksiyon gelişebileceği belirlenmiştir.

The incidence of infections caused by carbapenem-resistant Enterobacteriaceae is increasing worldwide_x000D_ and, mortality rates are high. Rapid detection of infections and colonized patients with these strains is_x000D_ very important for the implementation of infection control protocols. In this study, we aimed to_x000D_ investigate the colonization/infection rates and carbapenemase types due to carbapenem-resistant_x000D_ Klebsiella pneumoniae in patients hospitalized in adult intensive care units. Carbapenem-resistant_x000D_ K.pneumoniae (CRKP) strains isolated from the rectal swab and clinical samples between JuneDecember 2017 from patients hospitalized in adult intensive care units were included in this study._x000D_ Antibiotic susceptibility of the strains was studied by VITEK2 automated system. In the phenotypic_x000D_ determination of carbapenemases, NG CARBA-5 immunochromatographic method was studied_x000D_ according to the manufacturer’s recommendations. The presence of carbapenemase genes (OXA-48,_x000D_ IMP, VIM, KPC, NDM) was investigated by PCR method using specific primers. During to study period, 51_x000D_ CR-Kp from the screening culture of 344 patients and 30 CR-Kp from clinical samples were produced._x000D_ More than one gene positivity was observed in at least one-third of the patients. Seventeen patients_x000D_ who developed infection were colonized with this microorganism in the past three months. Four_x000D_ patients with infection had negative screening cultures, while nine patients developed CRKP infection_x000D_ without screening culture. Accordingly, colonization/infection rate in our intensive care units was_x000D_ determined as 33.3%. In our intensive care units, OXA-48 and NDM enzymes are 60 %. Interestingly, the_x000D_ KPC type enzyme, which we did not observe in previous years, was detected from both clinical and_x000D_ screening cultures. The infection / colonization rate in our intensive care units is not negligible and,_x000D_ approximately one third of colonized patients may develop the infection.
Development of Colonization/Infection with Carbapenem Resistant Klebsiella pneumoniae and Distribution of Carbapenemase Types in Adult Intensive Care Units