Başbakanlık Osmanlı Arşivi 168 numaralı mühimme defteri (s. 200-376) (1183-1769-1771) transkripsiyon, değerlendirme: 1. cilt - Gök, İlhan (My University, 2007)
18. yüzyılın önemli olaylarından birisi de III. Mustafa’nın Rusya’ya karşı savaş açmasıdır. 1768-1774 yılları arasında olan Osmanlı Rus savaşı Osmanlı Devleti açısından iyi bir netice ile sonuçlanmamıştır. Tez konum olan 168 Numaralı Mühimme Defteri 1768-1774 Osmanlı Rus harbinin 1769-1771 yıllarına denk gelmekte; savaşın gidişatı, zahîre ve askeri mühimmat sıkıntısı, asker firarları, eşkiyalık faaliyeti ve düşman taarruzundan dolayı önemli yerlerin boşalması ve ahalinin güvenli yerlere iskanı ve asker azlığından dolayı farklı bölgelerden asker tedarik edilmeye çalışıldığına dair önemli hükümleri ihtiva etmesiyle savaş tarihi açısından birinci dereceden önemli bir kaynaktır

One of the most important events of the 18th.centuryis declaration of Mustafa III. For the war against Russia. However, the war between the Otoman Empire and Russia of 1768- 1774 was not resulted in a good manner in terms of the Ottomans. The Mühimme Defteri numbered 168, that is also my thesis subject, includes the war years. This register book tells about us the war conditions, the lack of grain and militaristic power, military desertions, brigands, setting of the population to different cities due to the lack of military power in the war years between 1769-1771
Keywords: Arşivler_Osmanlı İmparatorluğu, 1299-1918; Arşivler_Tarih; Tarih_Yeniçağ; Türkiye_Tarih_Osmanlı İmparatorluğu, 1299-1918; Yeniçağ_Tarih