Polis-halkla ilişkiler ve medyanın etkisi - Özer, Cemil (My University, 2004)
It is really very important what the public thinks about police as it is almost not possible to function/ operate properly without the support ot the public/ citizen in today’s world. Moreover, “the Public Support” is an important cornerstone in struggling with the crime. Gaining the support of the public/ citizens depends on the good relations with the media. In other words, the police image, which takes place in the media has a very important effect on the citizens in terms of supporting the police. More clearly, the way of presenting news about police events/ actions/ practice by media has the power of establishing good or bad reputation about Police. The public opinion about police is important, because, without the public support it is hardly possible for the police to be successful. In this context, the police-public relations as well as the police image from yesterday to today has taken place, in general, in this study. Secondly, the positive and negative effects of media on the police image has been studied, specifically. Finally, it is explained that when the police has good relations with both the media and public, the media approach to police has positively increased, and thus the public support to police has also increased. Halkın polis hakkındaki kanaatleri polis açısından büyük önem taşımaktadır. Çünkü, halk üzerinde olumlu bir kanaat tesis edememiş, neticede halkın desteğini alamamış bir polis teşkilatının başarılı olması günümüzde imkansızdır. Artık Halkın Desteği polisin suçla mücadelesinde en temel unsur haline gelmiştir. Halkın desteğinin alınabilmesinde ise, günümüzde polisin medya ile olan ilişkisi belirleyici olmaktadır. Zira medyada çizilen polis imajı halkın polise olan desteğini büyük ölçüde etkilemektedir. Bu noktada polis açısından medya ile ilişkilerdeki odak nokta medyada çizilen polis imajıdır. Diğer bir ifadeyle medyada yer alan polis teşkilatına ilişkin haberlerin niteliği ve bu haberlerin sunuş şeklidir. Halkın polis hakkındaki kanaatleri polis açısından büyük önem taşımaktadır. Çünkü, halk üzerinde olumlu bir kanaat tesis edememiş, neticede halkın desteğini alamamış bir polis teşkilatının başarılı olması günümüzde imkansızdır. İşte bu düşüncelerden hareketle hazırlanmış bu tezde, genel olarak geçmişten günümüze polis teşkilatının halkla ilişkileri ve polis imajı üzerinde durulmuş olup, özel olarak ise günümüz medyasının, polis imajı üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri üzerinde durulmuştur. Polisin, halkla ve medya ile iyi ilişkiler içinde bulunduğunda medyanın polise karşı olumlu etkisinin arttığı, bununla doğru orantılı olarak ta toplumun polise olan desteğinin arttığı anlatılmıştır.
Keywords: Halkla İlişkiler; Kamu güvenliği programları; Polis hizmetleri