İnsan kaynakları yönetiminde grup, grup dinamiği kavramları ve grup dinamiğinin ölçülmesi üzerine uygulama örneği - Dereli, Beliz; Cengiz, Dicle (Öneri Dergisi, 2011)
Özet: Günümüzde örgütlerin içinde bulundukları rekabet koşulları, iç ve dış çevrelerindeki hızlı değişimler dikkate alındığında insan unsurunun ve bireysel başarıdan ziyade grup başarısının önemi daha fazla gün yüzüne çıkmaktadır. Bu nedenle örgütlerin grup oluşumlarını desteklemeleri, grup dinamiklerini gözlemlemeleri, bu dinamikleri doğru yöntemlerle ölçümlemeleri, analiz etmeleri ve tüm bunlara bağlı olarak grup yönetiminde etkin olmaları, genel örgüt başarısı üzerinde son derece önemlidir. Grup ve grup dinamikleri gerek örgütsel davranış gerekse insan kaynakları yönetimi ile ilgili literatürde kapsamlı olarak ele alınan temel konulardır. Dolayısıyla makalede grup ve grup dinamikleri hakkında genel bilgilere yer verilmiş ve örgütler tarafından grup dinamiklerinin ölçülmesinde kullanılan bir yöntem olan senaryoya dayalı gözlem yöntemi, 12 yazılım uzmanından oluşan bir gruba uygulanmış ve sonuçları tartışılmıştır.
Groups, group dynamics in human resource management and the application on the measurement of group dynamics
Keywords: Grup, Grup Dinamiği, Grup Dinamiğini Ölçme Yöntemleri, Gözlem Tekniği, Kişisel Raporlama Tekniği.