Braden skalası ile belirlenen yüksek riskli hasta grubunda albümin düzeyleri ile bası yaraları arasındaki ilişki - Kurtuluş, Zeynep (My University, 2003)
Bu araştırma Braden Risk Değerlendirme Ölçeği kullanılarak belirlenen yüksek riskli olgularda bası yarası insidansının saptanması; bası yarası oluşumunda risk faktörlerinin ve özellikle serum albümin düzeyinin etkisinin değerlendirilmesi amacıyla 60 hastada gerçekleştirilmiştir. Veriler Braden Risk Değerlendirme Ölçeği ve tanılama formu kullanılarak toplanmış; ki-kare, paired t testi, unpaired t testi ve korelasyon analizleri ile değerlendirilmiştir. Yaş ortalaması 66.33 11.48 olan olguların % 95'i serebrovasküler hastalık nedeniyle yoğun bakıma kabul edilmiştir. Tüm olguların ortalama yatış süresi 17.96 12.78 gündür. Bası yarası insidansı %18.3 olup, yatış süresi bası yarası gelişen olgularda daha uzundur (t=4.608, p=0.000). Bası yarası gelişen olgularda Braden Risk Değerlendirme Ölçeği toplam ve alt boyut puanları daha düşük olmakla birlikte istatistiksel açıdan önemli fark saptanmamıştır. Bası yarası gelişimi istatistiksel farklılık göstermemekle birlikte, 65 yaş ve üzerinde, erkeklerde, obez ve kaşektik hastalarda beklenenin üzerindedir. BMI (Body Mass Index) 30 ve 20 olan hastalarda bası yarası gelişimi daha yüksek oranlardadır (ki-kare= 0.756, p=0.039). Tüm olgular sınırda hipoalbüminemi ile yoğun bakıma kabul edilirken, bası yarası gelişen (t=5.914, p=0.000) ve gelişmeyen (t=6.278, p=0.000) tüm hastaların yatış süresince serum albümin düzeylerinin düştüğü belirlenmiştir. Sonuç olarak, bası yarası evresi ile serum albümin miktarı arasında saptanan negatif korelasyon (r=-0.761, p=0.007) dikkate alınarak, bası yarası gelişen olgularda serum albümin düzeyinin izlenerek, nutrisyonel durumun ve önleyici girişimlerin tekrar planlanması önerilmektedir. 2.

RELATION BETWEEN ALBUMIN LEVELS AND PRESSURE SORE IN HIGH-RISK PATIENTS DEFINED WITH BRADEN' RISK ASSESSMENT TOOL The purpose of this research is to determine pressure sore (PS) incidents in high-risk cases, which were set using Braden' Risk Assessment Tool, and to evaluate the effects of risk factors - especially albumin levels - in the development of PS' in 60 patients. Gathered data with descriptive form and the Braden's Risk Assessment Tool were evaluated by chi-square, t test, and correlation analysis. The mean age of the subjects was 66.33 11.48 and 95% of these subjects were accepted to intensive care units due to cerebra-vascular diseases. Mean hospitalization duration of cases was 17.96 12.78 days. PS incidences were seen in 18.3% of the patients. Subjects with PS had longer hospitalization periods when compared to others (p=0.000). In the cases with PS, Braden' Scale total and sub-dimension scores were lower. However, no statistically significant differences were detected. Although PS development did not display statistical differences, it was found to be higher in the obese, male, lowerweight patients and in those above the age of 65. PS development displayed higher rates in patients with BMI (Body Mass Index) values 30 and 20 (p=0.039). Subjects had borderline hypoalbuminemia level when they first admitted to units. However, it was noted that albumin levels of all patients with PS development (p=0.000) and without PS development (p=0.000) dropped during hospitalization period. As a result, it is suggested to rearrange nutritional conditions and preventative initiatives through monitoring of albumin levels of cases with PS development, having regard to the negative correlation (p=0.007) between PS phase and albumin level.
Keywords: Cerrahi; İç Hastalıkları; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri; Yaralar ve yaralanma