Probleme dayalı öğrenme yaklaşımının ortaokul matematik öğretiminde öğrenci başarısına, öğrenmenin kalıcılığına ve öğrenci tutumuna etkisinin incelenmesi - Yavuzarslan, Hatice (My University, 2024)
Bu çalışmada, probleme dayalı öğrenme yaklaşımının ortaokul matematik öğretiminde öğrencilerin akademik başarısına, öğrenmenin kalıcılığına ve öğrenci tutumuna etkisi araştırılmıştır. Araştırma, karma yöntem desenlerinden açıklayıcı sıralı desene göre tasarlanmıştır. Araştırmanın nicel verileri ön-test, son-test ve hatırlama testleri aracılığıyla deney ve kontrol gruplarından toplanmıştır. Deneysel kısım ön-test, son-test ve kontrol-deney gruplu yarı deneysel desenden oluşmaktadır. Nitel veriler ise yansıtma formuyla deney grubundan toplanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, İstanbul’un Çekmeköy ilçesindeki bir ortaokulda öğrenim gören 20 deney, 20 kontrol grubu olmak üzere toplam 40 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada, deney grubunda, süreç başlangıcında uygulanan ön-test sonrası altı hafta probleme dayalı öğrenme yaklaşımına uygun ders işleme süreci sonrası son-test uygulanmıştır. Son testten altı hafta sonra da hatırlama testi uygulanmıştır. Dolayısıyla deney grubundaki uygulama toplam on iki hafta sürmüştür. Kontrol grubunda ise süreç başlangıcında uygulanan ön-test sonrası altı hafta devam eden süregelen öğretmen merkezli yaklaşıma uygun ders işleme süreci ve son-test; altı hafta sonra uygulanan hatırlama testinden oluşmak üzere toplam on iki hafta sürmüştür. Her iki grupta da ders işlenişi eş zamanlı olarak araştırmacı tarafından gerçekleştirilmiştir. Veri toplama sürecinde, nicel veri toplama aracı olarak Rasyonel Sayılar Akademik Başarı Testi ve Matematiğe Yönelik Tutum Ölçeği, nitel veri toplama aracı olarak da Katılımcı Yansıtma Formu kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen nicel veriler hazır bir istatistik paket programıyla analiz edilmiştir. Veri dağılımının normal ve varyansların homojen olduğu durumlarda Bağımsız ve Bağımlı Grup t-Testi, dağılımın normal olmadığı ve/ veya varyansların homojen olmadığı durumlarda ise Mann Whitney U testi ile Wilcoxon testi kullanılmıştır. Nitel verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Nicel verileri nitel verilerle desteklemek amacıyla uygulanan yansıtma formundaki öğrenci yanıtları hoşlanma, öğrenmeyi kolaylaştırma, ders ortamını etkileme, öğrenci ilgisi, ders işlenmesine etkileri, öğrenci katılımına etkileri, öğrencilerin akademik başarıları hakkındaki düşünceleri ve bu yaklaşımın başkalarına önerilmesi durumları bakımından incelenmiştir. Araştırma sonucunda, probleme dayalı öğrenme yaklaşımının deney grubunun akademik başarısını artırdığı gözlemlenmiştir. Deney grubunun son-test ve hatırlama testi puanları arasında fark görülmemiştir. Bununla birlikte, kontrol grubunun hatırlama testi sonucu manidar düzeyde düşük çıkmıştır. Dolayısıyla, probleme dayalı öğrenme yaklaşımının öğrenmenin kalıcılığına olumlu etki ettiği saptanmıştır. Matematiğe yönelik tutumda deney grubunda manidar bir değişiklik gözlenmemiştir. Probleme dayalı öğrenme yaklaşımı uygulanan deney grubu öğrencilerinin bu yaklaşımı genel olarak olumlu buldukları ve olumlu tutum geliştirdikleri görülmüştür. Probleme dayalı öğrenme yaklaşımına uygun olarak işlenen matematik dersinin, öğrencilerin öğrenmelerinin kalıcılığında, matematiğe ve probleme dayalı öğrenme yaklaşımına yönelik olumlu tutum geliştirmelerinde destekleyici rol oynadığı sonucuna varılmıştır.

In this study, the effect of problem-based learning approach on students’ academic achievement, retention of learning and student attitudes in middle school mathematics teaching was researched. The research was designed according to the explanatory sequential design, which is one of the mixed methods designs. The quantitative data were collected from the experimental and control groups through pre-tests, post-tests, and recall tests. The experimental part consists of a quasi-experimental design with pre-test, post-test, and control-experimental groups. The qualitative data were collected from the experimental group using a reflection form. The study group consisted of a total of 40 students, with 20 in the experimental group and 20 in the control group, all of whom were studying at a middle school in the Çekmeköy district of İstanbul. In the study, a pre-test was administered at the beginning of the process in the experimental group, followed by a six-week period of instruction based on the problem-based learning approach, after which a post-test was conducted. A recall test was administered six weeks after the post-test. Therefore, the implementation in the experimental group lasted a total of twelve weeks. In the control group, after the pre-test administered at the beginning of the process, a six-week period of instruction following the ongoing teacher-centered approach was conducted, followed by a post-test and a recall test administered six weeks later, making a total duration of twelve weeks. The lessons in both groups were conducted simultaneously by the researcher. In the data collection process, Rational Numbers Academic Achievement Test and Attitude Scale towards Mathematics were used as quantitative data collection tools, and Participant Reflection Form was used as a qualitative data collection tool. The quantitative data obtained in the research were analyzed using a statistical software package. Independent and Dependent Group t-Tests were used when the data distribution was normal and/ or variances were homogeneous; Mann Whitney U and Wilcoxon tests were used when the data distribution was not normal or variances were not homogeneous. Content analysis was used for the analysis of qualitative data. To support the quantitative data with qualitative data, student responses in the reflection form were examined in terms of liking, facilitating learning, affecting the classroom environment, student interest, effects on lesson processing, effects on student participation, students' thoughts on their academic achievements, and recommendations for this approach to others. The results of the study showed that the problem-based learning approach increased the academic achievement of the experimental group. No difference was observed between the post-test and retention test scores of the experimental group. However, the retention test result of the control group was significantly lower. Thus, it was found that the problem-based learning approach had a positive effect on the retention of learning. No significant change was observed in the attitude towards mathematics in the experimental group. It was seen that the students in the experimental group, who were subjected to the problem-based learning approach, generally found this approach positive and developed a positive attitude. It was concluded that mathematics lessons taught according to the problem-based learning approach play a supportive role in the retention of students' learning and in the development of positive attitudes towards mathematics and the problem-based learning approach.
Examinatıon of the effect of problem-based learning on student success, learning permanence and attitude in middle school mathematics teaching
Keywords: Academic Achievement; Akademik Başarı; Attitude; Attitude Towards Mathematics; Learning Retention; Matematiğe Yönelik Tutum; Matematik; Matematik Öğretimi; Mathematics; Mathematics İnstruction; Öğrenim ve öğretim; Öğrenmenin Kalıcılığı Problem-Based Learning (PBL); Öğretim; Problem Temelli Öğrenme; Problem-Based İnstruction (PBI); Problem-based learning; Probleme dayalı öğrenme; Study and teaching; Teaching; Tutum