Pre-sokratik dönemde Yunan ve Hint düşüncesinde ruh görüşü - Şekerci, Ahmet Erhan (My University, 2000)
TEZ ÖZETİ Pre-Sokratik Dönemde Yunan ve Hint Düşüncesinde Ruh Görüşü adlı çalışmamız iki bölümden oluşmaktadır. Çalışmamız tarih olarak M.Ö. 700/ 400 arasındaki tarihi dönemi içermektedir. Birinci kısımda Yunan Düşüncesi'nde Ruh Görüşü başlığı altında Thales'le başlayıp Sokrates'le son bulan dönemi inceledik. Bu bölümde özellikle Milet Okuluna, Pitagoras'a, Herakleitos'a ve Atomcular'a değindik. Mevcut ruh görüşlerini gruplayarak özetlemeye çalıştık. İkinci kısımda ise Hint Düşüncesinde Ruh Görüşü başlığı altında Upanişadlar'la Bagavat Gita arasındaki dönemi inceledik. Upanişadlar'da Atman-Brahman özdeşliğine, Budizm'deki Anatman görüşüne, Jainizm'deki Jiva-Ajiva görüşüne değindik. Bölümün sonunda Bagavat Gita'yla tüm bu görüşleri ortak olarak bir ruh görüşü etrafında özetlemeye çalıştık. Çalışmamızın sonuç bölümünde ise iki düşünce sistemindeki ruh görüşlerinin genel bir değerlendirilmesi ve karşılaştırılmasını yaptık.

My MA thesis, entitled The Conception of Soul in Greek Philosophy in the Pre-Socratic Period and Indian Thought includes two chapters. It is mainly devoted to the discussions on the soul during the period 700-400 B.C. In the first chapter, The Conception of Soul in the Greek Thought, I discussed the theories of soul argued by various philosophers from Thales' time to that of Socrates'. In this chapter, I articulated the views maintained by Milet School, Phitagoras, Herakleitos and Atomists. I tried to classify and summarize their views. In the second chapter, entitled The Conception of the Soul in Indian Thought, I studied the views articulated in Upanishads and Bagawat Gita, and the evolution of the conception of the soul in the period in between these two opus. I examined the identity of Atman-Brahman in Upanishads, the theory of Awatar in Budhism, the theory of hava-Jiva in Jainism. At the end, I tried to integrate all these various conception of the soul with the one stated in the Bagawat Gita. I concluded the thesis by comparing the conception of the soul articulated in these two ancient civilizations and by making some general comments.
Keywords: Antik Batı felsefesi; Felsefe; Felsefe, Yunan; FELSEFE,HİNT; Sofistler