Hazır giyim işletmelerinde kurum kültürünün işletme verimliliğine etkisi - Ceviz, Nuray Öz (My University, 2009)
HAZIR GİYİM İŞLETMELERİNDE KURUM KÜLTÜRÜNÜN İŞLETME VERİMLİLİĞİNE ETKİSİ Ülkemizin önemli sektörlerinden biri olan Hazır Giyim sanayinin en önemli özelliklerinden birisi yeterince kurumsallaşamamış olmaları nedeniyle, büyüme, gelişme, verimlilik, kaynak bulma, dışa açılma, rekabetle başa çıkma sorunlarını bir arada yaşamalarıdır. Firmaların kurumsal kültürlerine, kültürel özelliklerine ve bu özelliklerin etkileşimlerine yönelik çalışmalar ise yeterince iyi algılanamamakta ve uygulanmamaktadır. Bu tez çalışmasında, Hazır Giyim firmalarının kurumsal kültürlerine ilişkin özelliklerinin belirlenebilmesi ve ölçümlenmesine yönelik olarak oluşturulan bir uygulama yöntemi çerçevesinde konu ele alınmıştır. Kurum kültürünün görünen ve simgesel özellikleri, yönetim biçimi, çalışanların kurum kültürü öğelerini algılama biçimleri, dayanışma, sosyallik durumları ile verimlilik arasındaki ilişki belirlenerek bir sonuca ulaşılmaya çalışılmıştır. Bu tez çalışmasının temel amacı, hazır giyim firmalarında kurumsal kültür ile işletme verimliliği arasındaki ilişkinin varlığı ve düzeyinin tespit edilmesidir. Bu kapsamda 19 hazır giyim firmasına ve 360 orta ve üst düzey yöneticiye geliştirilen anket uygulanmıştır. Elde edilen bulguların “SPSS for MS Windows 16.0” İstatistik paket analiz edilmesi sonucunda kurum kültürü ile verimlilik arasında doğrusal bir ilişkinin olduğu, hazır giyim firmalarının yeterince kurumsallaşamadığı tespit edilmiştir.

THE EFFECT OF CORPORATE CULTURE ON THE PRODUCTIVITY OF THE COMPANIES IN READY-TO-WEAR INDUSTRY One of the most significant traits of our country’s important sector, Ready-to-wear industry, is that they struggle for survival and experience the problems of growth, development, efficiency, sourcing, expanding into foreign markets, coping with competitiveness which is due to the fact that they are not sufficiently institutionalized. The corporate profile of companies, their structural features and interactions are not apllied and perceived enough. In this thesis study, the subject has been discussed within the framework of a metodology that is formed for determining and measuring the characteristics of the Ready-to-wear companies related to the corporate culture of ready-to-wear companies and it has been aimed to reach a general result between productivity and identifying the visible and symbolic characteristics of the corporate culture, its management style, the employees’ perception of the constituents of the corporate culture as well as their solidarity, sociability. The basic aim of this study is to determinate the relationship between the efficiency of the management and the structure of the company profile in ready-to-wear industry. A survey has been conducted to 360 middle level and top level amanagers in 19 ready-to-wear companies. According to the analysis the statistics program “SPSS for MS Windows 16.0” , it has been concluded that there is a linear relationship between the corporate culture and the productivity of ready-to-wear industry.
Keywords: Hazır Giyim; Kurum Kültürü