Hırsızlığa karşı sigortada sigortacının sorumluluğu: riziko, teminatın kapsamı, hasarın tazmin edilmesi - Dinç, İnan Deniz (My University, 2003)
HIRSIZLIĞA KARŞI SİGORTADA SİGORTACININ SORUMLULUĞU Riziko, Teminatın Kapsamı, Hasarın Tazmin Edilmesi Genel olarak hırsızlığa karşı sigorta, menkul bir malın çalınması sebebiyle o mal üzerinde hak sahibi olan bir kimsenin uğradığı zararın giderilmesi amacını taşıyan sigorta türüdür. Türk Sigorta Hukukunda, hırsızlığa karşı sigortada sigortacının sorumluluğunun kapsamının tespit edilmesi için üç hususun incelenmesi gerekmektedir. Bunlar, riziko, sigorta teminatının kapsamı ve tespit edilen hasarın tazmin edilmesi meseleleridir. Gerçekleşen rizikonun sigortacının sorumluluğunda olup olmadığının tayininde ilk husus, bunun Ceza Hukuku anlamında hırsızlık olup olmadığının tespit edilmesidir. Zira, talep edilen tazminatın ödenmesi için tespit edilecek ilk husus sigortacının yüklendiği rizikonun gerçekleşip gerçekleşmediğidir. Hırsızlığa Karşı Sigorta Genel Şartları; hırsızlık dışında, yağma, bu iki suça teşebbüs ve hırsızlığı gerçekleştirme amacıyla girilen yerde yapılan tahribatı da rizikoları arasında düzenlemiştir. Hırsızlığın gerçekleştiğini ispat yükü sigorta ettirenin üzerindedir. Ancak, bu maddi vakanın ispatı her zaman bilimsel verilerle ve kesin olarak mümkün olamamakta, çoğu zaman görünüşte ispat yeterli sayılmaktadır. Buna karşılık, sigortacı hırsızlık olayının gerçekleşmediği kanaatinde ise bu karşı savını ispatlamakla yükümlüdür. Genel Şartlar, teminat kapsamına aldığı hırsızlık hallerini gruplamış ve bu gruplardaki muhtemel hırsızlık şekillerini de belirtmiştir. Bu hallerin dışında bazı hallerin varlığını fırsat bilerek gerçekleştirilen rizikolar da sürprim ödenmek kaydıyla teminata dahil edilebilirler. Genel Şartlar, sigortalı yerde bulunan, sigortalıya, sigortalı ile birlikte oturanlara ve sigortalının sigortalı yerde çalışanlarına ait sigortalanabilir kıymetlerin sigorta kapsamında olduğunu hüküm altına almıştır. Ancak, taraflar bunun aksini kararlaştırılabilirler. Hırsızlığa karşı sigortada tespit ve tazmin edilmesi gereken hasar, gerçekleşen riziko nedeniyle sigortalının karşılaştığı zararın gerçek piyasa değeridir. Bu zarar, taraflar arasında anlaşma ile veya anlaşamazlarsa hakem-bilirkişiler tarafından tespit edilir. Genel Şartlara göre, sigortacı hırsızlığın gerçekleştiğini tevsik eden belgelerin kendisine ulaşmasından itibaren 30 gün içinde tazminatı ödemelidir. Hırsızlığa karşı sigortada, sigorta ettiren, rizikonun gerçekleşmesine kasten sebebiyet verir veya zarar miktarını kasten arttırıcı eylemlerde bulunursa, bu poliçeden doğan talep hakları düşer. Insurance against theft, generally, intends to satisfy the loss of insured, that's because of stealing of his/ her movable property. In Turkish Insurance Law, three subject matter must be studied to determine the scope of insurer's responsibility in Insurance Against Theft. These are risk, coverage of guarentee and satisfying of the loss. The first matter in determining whether the risk in the scope of cover is, to fix that the event is theft in Law. Because, the first matter that must be determined for satisfying a claim is, whether the risk in the responsibility of insurer happened.
Keywords: Sigorta Ve Sigortacılık