dış ticaret ve büyüme teorileri, granger nedensellik testi ile dış ticaretin büyüme üzerindeki etkisi - TURGAN, ERDEM (My University, 2017)
İktisadın ana amacı dünyadaki kıt kaynakların, insanların sınırsız ihtiyaçlarını karşılamasını sağlamaktır. Bu amacını gerçekleştirmek için en önemli unsurlardan birini de Dış Ticaret oluşturmaktadır. Arnavutluk ve Türkiye arasında gümrük birliği sonrasında yapılan dış ticaret hacminin büyüme üzerindeki etkisi ele alınmıştır. Gümrük birliği 2008 yılında oluşturulmuş ve günümüze kadar devam etmektedir. Bu nedenle 2016 yılına kadar olan veriler çalışmaya dahil edilmiştir. Dış Ticaret nedir ve ortaya atılan dış ticaret teorileri ve düşünceleri tek tek ele alınmıştır. Büyümenin tanımı ve teorileri ele alınmıştır. En son Arnavutluk ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiler kronolojik bir biçimde anlatılmış ve resmi kaynaklara dayanan verilere yer verilmiştir. Akabinde iki ülke arasında gümrük birliği için yapılan görüşmeler anlatılmıştır. Devamında dış ticaret hacminin büyüme üzerindeki etkilerinin teorik ve sayısal kısmı yer almaktadır. Denklemler ve Granger Nedensellik Testi bölümün sonuna doğru anlatılmakta ve kapanış olarak sonuç kısmı yer almaktadır.

The main aim of economy is to cover the unlimited requirements of the people into the scarce resourse world. One of the most important component of economy to realize this aim is foreign trade. The article takes up the effect of growth to the foreign trade volume after customs union between Albania and Turkey. The period has taken place from customs union in 2008 to nowdays with the datas. The first chapter contains the details about the foreign trade meaning and also the foreign trade theories and opinions from the past till now. The second chapter is talked about growth, its historical development and theories. The growth theories are explained in details not only theoric but also numerical. In the last chapter takes place economic relations between Turkey and Albania. The economic relations are also showed by economic’s datas. Beside that it is talked about the meetings and negotiation that is done for customs union between this two countries. In addition the effects of growth in foreign trade volume are showed theoric and numerical. At the end of the chapter is explained the equiations and Granger Causality Test.
Foreign trade and growth theories, granger casuality test
Keywords: Dış Ticaret Teorileri; Büyüme Teorileri; Dış Ticarete Dayalı Hipotezler; Granger Nedensellik Testi; Foreign Trade theories; Growth theories; Foreign Trade Hypothesis; Granger causility test