Küreselleşme karşıtı gelişmeler - Kader, Esra (My University, 2003)
KÜRESELLEŞME KARŞITI GELİŞMELER Küreselleşme son yıllarda dünyada yaşanan gelişmeleri tanımlamak için kullanılan bir sözcüktür.En genel tanıma göre küreselleşme;Ülkeler arasında daha yakın ekonomik, siyasi, sosyal, ilişkilerin oluşturulması,farklı kültürlerin daha iyi tanınması ve ulusal sınırların aşılarak dünya çapında sıcak bir ilişkiler ağı oluşturulmasıdır.Küreselleşme’ye ekonomik siyasal,sosyal,kültürel açıdan bakılsada üzerinde en fazla konuşulan ve tartışılan ekonomik küreselleşmedir.Küreselleşme gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde kendini açıkça göstermektedir.Dünya’da küreselleşme yanlıları oldukça geniş ve güçlü bir topluluğu temsil etmektedir.Ancak,küreselleşme karşıtlığıda son yıllarda gelişimini hızlandırmıştır.Bu çalışmada ,genel olarak küreselleşme ve sürecine değinilip temelde dünyada ve Türkiye‘de yaşanan Küreselleşme Karşıtı Gelişmeleranlatılmaya çalışılmıştır.Küreselleşme karşıtı gelişmelerle birlikte küreselleşme karşıtı gösterilerinde hızlı bir biçimde arttığı görülmektedir.Yapılan araştırmalarda , dünya kamuoyunun küreselleşmeye ihtiyatlı bir iyimserlik içinde yaklaştığı fakat küreselleşmenin ekonomik boyutundaki gelişmeleri kaygıyla izlediği belirtilmektedir.Özellikle Türkiye’de küreselleşmenin ekonomik boyutundaki gelişmelere olan yaklaşım dünya kamuoyuna göre daha olumsuzdur.Küreselleşme karşıtlığının gelişmesi ve dünya kamuoyunda daha fazla duyulması ve tanınmasıyla birlikte küreselleşme karşıtı düşünce giderek artmaktadır. DEVELOPMENTS İN ANTİ-GLOBALİZM Globalizm is the word used to define recent developments in the world. According to the most general definition, globalizm is forming closer economic, political, and social relationships between countries, knowing different cultures better, and building a worldwide web of warm relationships by getting over the national borders. Although globalizm is regarded from the economic, political, social, and cultural point of view, the one mostly discussed is the economic globalizm. Globalizm reveals itself mostly in developed and developing countries. The supporters of globalizm represent a rather large and strong community in the world. However, anti-globalizm has also grown recently. In this study, generally globalizm and its process has been touched upon, and Developments in Anti-Globalizm has been tried to be reviewed in the world and in Turkey. It is observed that anti-globalist protests have increased, with the growth in anti-globalizm. It is stated in researches done that the world peoples approach to globalizm in a cautious optimism, but watch the process of globalizm in economic sense with anxiety. Especially in Turkey, the approach to process of globalism in economic sense is more negative than the rest of the world. With the increase in anti-globalizm and since it is heard more around the world, its supporters have been increasing.
Keywords: Çok taraflı işbirliği; Ekonomi; Küreselleşme; Küreselleşme Karşıtı Eylemler; Uluslararası ekonomi; Uluslararası Ekonomik Bütünlük