Üst çene posterior bölgeye yerleştirilen kısa implant destekli restorasyonların bir yıllık klinik takibi - Aktaş, Nazlı Zeynep (My University, 2015)
1.ÖZET Üst çene posterior bölgeye yerleştirilen kısa implant destekli restorasyonların bir yıllık klinik takibi Dt. Nazlı Zeynep AKTAŞ, Prof. Dr. Yasemin Kulak Özkan (DANIŞMAN) Protetik Diş Tedavisi AMAÇ: Sinus ogmentasyon işlemi gereksinimi olmadan yerleştirilen kısa implantlar ve sinus yükseltme işlemi yapılarak ve yapılmaksızın yerleştirilen uzun implantların stabilizasyon, marjinal kemik kaybı ve klinik parametreler yönünden incelenmesi ve yapılan protetik restorasyonların 1 yıllık klinik takibinin in vivo değerlendirilmesidir. GEREÇ ve YÖNTEM: Bu çalışmaya üst çenede posterior diş eksikliği bulunan 30 hasta katıldı. Hastalara toplam 97 adet Conelog Screw-line (Camlog® İmplant System, Camlog, Wimsheim, Germany) implant uygulandı. Bu implantların üzerine 4 aylık iyileşme periodunu beklenerek geç yükleme protokolü uygulandı. Çalışmada üst çene posterior bölgeye sinus ogmentasyon işlemi uygulanarak ya da uygulanmaksızın farklı uzunlukta implantlar yerleştirildi ve bunların primer stabilite değerleri ile iyileşme sonrasında stabilitelerinin değişimi değerlendirildi. Tüm implantların daimi protezinin yapımını takiben 6.ay ve 1. yılda periapikal radyografileri alınarak marjinal kemik kayıpları belirlendi. BULGULAR: İmplantların 1 yıllık klinik takip sonucundaki başarı oranı %100 olarak bulundu. Sinus ogmentasyon işlemi uygulanıp yerleştirilen implantlar ile diğer implantlar arasında ISQ değerleri bakımından istatistiksel bir anlam bulunamadı (p>0,05). İmplant uzunluğunun ve çapının, restorasyon tipinin stabiliteye istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi bulunmadı (P>0.05). Birinci yılın sonunda implantlarda ortalama marjinal kemik kaybı mezialde 0,10±0,31mm, distalde ise 0,15±0,39 mm olarak ölçüldü. İmplant destekli restorasyonlarda 1 yıllık takip sonunda implantlarda ölçülen gingival ve plak indeks değerlerinde artış görüldü fakat bu artış istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. SONUÇ: Kısa implantlar sinus ogmentasyon işlemi yapılarak ve yapılmaksızın yerleştirilen uzun implantlar kadar başarılı tedavi seçenekleridir. Anahtar Sözcükler: Kısa implant, sinus ogmentasyonu, rezonans frekans analizi, marjinal kemik yıkımı 1.

One year clinical follow-up of short implant-supported restoration in the posterior maxilla Dt. Nazlı Zeynep AKTAŞ, Prof. Dr. Yasemin Kulak Özkan (DANIŞMAN) Protetik Diş Tedavisi AIMS:The aim of the study was to investigate the stability of short and long implants which were placed in augmentated and non augmentated sites in the posterior maxilla by RFA (resonance frequency analysis), as well as to examine the clinical and radiologic success and marginal bone loss of the implants after 1 year. MATERIAL and METHODS: In this study, 30 patients were selected and 97 Conelog® Screw Line (Camlog® İmplant System, Camlog,Wimsheim, Germany) implants were placed, on the basis of their need to restore missing maxillary posterior teeth. Implants were loaded after four months. The stability values recorded by RFA were taken at surgery and healing caps were applied. In this study; marginal bone loss, stability, gingival index, bleeding index, and plaque index were evaluated. RESULTS: Clinically, the success rate of implants after one year was 100%. According to different parameters implants were evaluated with RFA before and after healing. The effect of stability in augmentation, diameter and length of the implant were statistically not significant (p>0,05). All implants were evaluated clinically after 6 month and 1 year of prosthetic insertion. Mean marginal bone loss was 0,10±0,31 mm mesially and 0,15±0,39 mm distally after 1 year. Clinical outcomes for gingival index, bleeding index and sulcus probing depth increased slightly. RESULTS: As a result, short implants are successful treatment options as long implants which were placed with or without sinus augmentation procedure. KEY WORDS: short dental implants, maxillary sinus augmentation, resonance frequency analysis, marginal bone loss
Keywords: Diş Hekimliği; Eğitim; Kısa İmplant; Marjinal Kemik Yıkımı; Protetik Diş Tedavisi; Rezonans Frekans Analizi; Sinus ogmentasyonu; Türkiye