ÖZEL SEKTÖRDE SÜREKSİZ TARIM İŞLERİNDE SİGORTASIZ ÇALIŞABİLEN İŞÇİLERİN NEDEN OLDUĞU SIKINTILAR: BİR ÖRNEK OLAY - (:unkn) unknown (My University, 2016)
01/10/2008 günü yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu md 6/ı ile özel sektörde süreksiz tarım ve orman işlerinde çalışanlar tamamen sosyal güvenliksiz bırakılmışlardır. Gelen tepkilerden sonra 6111 sayılı Kanun ile 2011 yılında 5510 sayılı Kanun'a eklenen ek 5 inci madde ile bu işçilerin sosyal sigorta hakları, isterlerse kendilerini sigortalatmak ve primlerini kendileri ödemek kaydıyla geri getirilmiştir. Toplumun gelir ve bilgi düzeyi en düşük kesimi sosyal güvenlik açısından kaderlerine terk edilmiştir. Öte yandan, zorunlu sigortalı sayılmayan ve işverenin sigortaya bildirme ve prim ödeme yükümlüsü olmadığı bu işçiler için işverene, konuyu bilmeyen SGK teşkilatları tarafından yersiz ve haksız olarak sigortasız işçi çalıştırdıkları gerekçesiyle idari para cezaları verilmekte, prim teşvikleri durdurulmakta ve işverenler cezanın iptali için idare mahkemelerinde, durdurulan prim teşviki için iş mahkemelerine dava açmak zorunda bırakılmaktadırlar.

With Article 6/ı Social Security and General Health Insurance Law No. 5510 that entered into force on the date 01/10/2008, workers working at temporary agricultural and foresty jobs in the private sector have been left completely socially insecure. After the reactions, with the Law No. 6111 and in 2011 with the addition to Article 5 of Law No. 5510, social security rights of these workers were brought back provided that they pay their own insurance charges if they want to be insured. The part of the society that has the lowest income and knowledge has been abandoned to their destiny in terms of social security. On the other hand, employers, who are not obliged to pay the insurance charges of these workers that are not supposed to be considered as compulsorily insured, are given administrative fines, their premium incentives are being stopped by low-educated SSI establishments because their workers are uninsured. In order to cancel the administrative fines, employers have to file a lawsuit in administrative courts, for premium incentives that have been stopped, they have to file a lawsuit in labour courts
THE PROBLEMS EMERGING FROM UNINSURED AGRICULTURAL WORKERS WORKING AT TEMPORARY JOBS IN THE PRIVATE SECTOR: A CASE STUDY
Keywords: Hukuk