Activity based costing for marketing costs - Atik, Asuman (My University, 2001)
Bu tezin amaçları Faaliyete Dayalı Maliyet Sistemini (FDMS) ve pazarlama maliyetlerinin yapısını incelemek, ve pazarlama maliyetleri için FDMS kullanmanın muhtemel sonuçlarını ortaya koymaktır. Bu amaçları gerçekleştirmek için, FDMS ve pazarlama maliyetleri hakkında geniş bir literatür taraması yapılmıştır. Geleneksel maliyet muhasebesi yöntemlerindeki eksiklikler, FDMS, FDMS'nin uygulamaya konma aşamaları, pazarlama maliyetlerinin yapısı ve pazarlama maliyetleri ile üretim maliyetleri arasındaki farklar yazın taraması kısmında sunulmaktadır. Yazın taramasından sonra, pazarlama maliyetleri için FDMS'ni kullanmanın önemini gösterebilmek amacıyla iki vaka çalışması yer almaktadır. Bu tez, pazarlama maliyetlerinin toplam maliyetler içindeki oranı arttıkça, gelişmiş bir maliyet sistemi ya da FDMS'ni kullanmanın kaçınılmaz olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca, pazarlama maliyetleri için FDMS kullanmanın, pazarlama, fiyatlama, promosyon, dağıtım stratejileri ve üretim teknolojileri konularında daha iyi kararlar verebilmek için daha doğru bilgi sunduğu gösterilmektedir.

ACTIVITY BASED COSTING FOR MARKETING COSTS Objectives of this study are to examine Activity Based Costing (ABC) and the structure of marketing costs, and to find out the possible outcomes of using ABC system for marketing costs. In order to realise these objectives, an extensive literature survey about ABC and marketing costs was conducted. The deficiencies of traditional cost accounting methods, ABC, implementation process of ABC, structure of marketing costs and differences between marketing costs and manufacturing costs are presented in the literature survey part. After literature survey, two case studies take place in order to show the importance of using ABC for marketing costs. The study shows that while the proportion of marketing costs is increasing in the total cost structure, using an advanced costing system or using ABC becomes inevitable. Additionally, it is shown that using ABC for marketing costs provides more accurate information to make better decisions about pricing, promotion, distribution strategies, and production technologies.
Keywords: Genel yönetim; Maliyet muhasebesi; Pazar araştırması ve analizi; PAZARLAMA; Pazarlama yönetimi