Depresyon ve dindarlık ilişkisi - Güven, Hülya (My University, 2008)
DEPRESYON ve DİNDARLIK İLİŞKİSİ Bu empirik araştırmanın amacı, cinsiyet, medeni durum, yaş, öğrenim düzeyi, gelir grubu gibi bazı demografik değişkenleri dikkate alarak dinî hayatın boyutları ile depresyon düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. 18-85 yaş aralığındaki 306 deneğe Beck Depresyon Ölçeği ve Dindarlık Ölçeği uygulanmıştır. Araştırma sonucunda kadınların kendilerini, erkeklere kıyasla hem daha dindar olarak değerlendirdiği hem de daha fazla depresyon belirtisi gösterdiği tespit edilmiştir. Evli denekler hem öznel dindarlık algısı bakımından hem de dindarlık alt boyutlarından bekârlardan daha yüksek puanlar almış, bekârların evlilere kıyasla daha depresif olduğu gözlenmiştir. Depresyon, gelir grubuyla da ilişkili çıkmış, düşük gelir grubundan olanların daha fazla depresif olduğu tespit edilmiştir. Yaş gruplarına göre yapılan analizlerde 46 yaş ve üstü grubun hem daha dindar olduğu hem de depresyon düzeylerinin diğer yaş gruplarına göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Dindarlık boyutları ile depresyon düzeyleri arasında kuvvetli bir ilişkiye rastlanmamakla beraber, dindarlığın etki boyutu ile depresyon düzeyleri arasında negatif anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Başka bir ifadeyle dindarlığın etki boyutunda dini yönelim arttıkça depresyon düzeyleri düşmektedir.

THE RELATIONSHIP BETWEEN DEPRESSION AND RELIGIOSITY The purpose of the present empirical study is to investigate the relationship between dimensions of religiosity and the indications of depression with regard to demographic variables such as gender, marital status, social environment, education level, socio-economic status and age. On a sample of 306 subjects with the age range of 18-85, Beck Depression Inventory and Religiosity Scale was conducted. The result of the study shows that compared to men women consider themselves more religious, but also show indication of depression more than men. Married subjects obtained higher points than bachelors with regard to perception of subjective religious criteria as well as sub-dimensions of religiosity. It is observed that bachelors are more prone to depression. Depression has also a some relation with income-level. Those whose income-level is low proved to be more liable to depression. According to the analyses based on age groups, those who are above 46 proved more religious as well as more prone to depression than other age groups. Although no strong connection between dimensions of religiosity and levels of depression was found, there seems to be a negative relation between the effective dimension of religiosity and the level of depression. Put it differently, the more one is religious, the less he is liable to depression.
Keywords: Depresyon_Psikoloji; Din Psikolojisi; Din_Psikoloji