Aki Kaurismäki Sinemasında Proletarya Üçlemesi üzerinden işçi sınıfı temsili - Kadıoğlu, Aziz Barkın (My University, 2020)
Bu çalışmada, işçi sınıfının sinemada tarihsel süreç içerisinde ilk örneklerden itibaren nasıl ve ne şekilde temsil edildiği ve bu temsilin Aki Kaurismäki sinemasında “Proletarya Üçlemesi”nde yer alan üç film üzerinden beyaz perdede nasıl sunulduğu ele alınmaktadır. Sinemanın başlangıcında üretici güç olarak gösterilen ve çoğu filmin merkezinde yer alan işçi sınıfı, kısıtlama ve engellemelerle ya da bireyselliğe odaklanan filmlerin sayısının artmasıyla, son yıllarda beyaz perdede görünürlüğünü yitirmektedir. Bu nedenle çalışmada sırasıyla işçi sınıfının ortaya çıkışından günümüze kadar tarihi, işçi sınıfının sinemadaki görünümünün tarihsel süreç açısından nerede başlayıp nerede silinmeye başladığı ve işçi sınıfına odaklanan akım veya hareketlerin özellikleri incelenmiştir. Çalışmanın devamında ise işçi sınıfına odaklanan ve toplumun alt tabakalarını konu edinen Aki Kaurismäki’yi daha iyi anlamak amacıyla Nordik ulusal sinemalarının tarihçesi, ulusal sinemaların öne çıkan özellikleri ve dönemleri ele alınmıştır. Son olarak, Aki Kaurismäki sinemasının genel özellikleri ve “Proletarya Üçlemesi” üzerinden işçi sınıfı temsili incelenmiş, bu incelemeyle beraber sinemada işçi sınıfı temsilinin ne şekilde değiştiğinin ve anlam kazandığının tespitini yaparak, yönetmenin sinemasıyla işçi sınıfı arasındaki bağ kurulmaya çalışılmıştır.

In this study, the focal research points are the representation of the working class within the context of the historical context throughout the history of cinema starting with the first examples and how this representation manifests itself within the films of Aki Kaurismäki, mainly the three films collectively known as the Proletariat Trilogy. Although represented as the production power and situated in the center of the films at the beginning of cinema, the working class has lost its visibility in the cinema due to the restrictions and obstructions and the rising counts of films focusing on the individual. Therefore, this study has examined the history of the working class from its emergence to contemporary times in terms of historical process, where the working class started to appear in films and where it vanished and the properties of trends and movements that prioritizes the working class. The remaining part of the study discusses the history of Nordic national cinema, primary features of national cinemas and their periods in order to better understand Aki Kaurismäki who focuses on the working class and the lower stratas of society. Lastly, general properties of Aki Kaurismäki and the representation of the working class has been analyzed and through this analysis, the relationship between the films of the director and the working class has been established by describing how the representation of the working class in cinema has changed and gained meaning.
Keywords: Aki Kaurismäki; ideological analysis; ideolojik analiz Working-class; İşçi sınıfı; Motion pictures and television; Nordic cinema; Nordik sinema; Proletariat Trilogy; Proletarya Üçlemesi; Sinema ve televizyon