Türkiye'de bireysel emeklilik sistemi : otomatik katılım sonrası üniversite çalışanları üzerine karşılaştırmalı analiz - Değer, Sinem (My University, 2021)
Bireysel emeklilik, bireylerin emeklilik döneminde refah düzeylerini artırırken ülke ekonomisine uzun dönemli yatırım sağlamaya dayalı bir sistemdir. Otomatik katılım sistemiyle beraber Türkiye'de yeni bir dönem başlamış, özel sektörde ve kamuda çalışma hayatına atılacak 45 yaş altı bireyler bireysel emeklilik sistemine dahil edilmiştir. Bu çalışmada, Türkiye'de bireysel emeklilik sisteminin genel durumu ve otomatik katılım sonrası süreç ele alınmıştır.Çalışmanın amacı, otomatik katılım ile beraber bireysel emeklilik sistemini üniversite çalışanlarının görüşleri çerçevesinde karşılaştırmalı olarak ele almaktır. İlgili araştırmanın yapılabilmesi için popülasyon yoğunluğu ve de katılımcı oranının en yüksek olduğu İstanbul ili baz alınmıştır. Çalışmada iki örneklem grubu incelenmiştir. Birinci örneklem grubunu devlet üniversitelerinde çalışan akademik personel, ikinci örnek grubunu ise vakıf üniversitelerinde çalışan akademik personel oluşturmaktadır. Nicel olarak incelenen bu araştırmada her iki örneklem grubuna da bireysel emeklilik sisteminde otomatik katılım sonrası düşüncelerini içeren bir anket uygulanmış, elde edilen veriler ışığında nedensel-karşılaştırmalı araştırma yöntemiyle istatistiksel bir analiz yapılarak çıkarımlarda bulunulmuştur.

Individual pension is a system based on providing long-term investment to the nationaleconomy while increasing the welfare of individuals during their retirement period. Anew era began in Turkey with the automatic enrollment system. Individuals under the ageof 45 who will start working in the private sector and the public sector are included in theprivate pension system. General status of the individual pension system and automaticenrollment process in Turkey is discussed in this study.The aim of the study is to compare the individual pension system with automatic enrollment within the framework of the opinions of university employees. In order to conduct the relevant research, Istanbul has been chosen due to its being a population dense area and with the highest rate of participants. Two sample groups were examined in the study. The first sample group consists of academic staff working at state universities, and the second sample group consists of academic staff working at foundation universities. In this study, which was analyzed quantitatively, a questionnaire containing post-automatic enrollment thoughts was applied to both sample groups in the private pension system, and in the light of the data obtained, a statistical analysis was made with the causal comparative research method and statistical inferences were made.
Keywords: Akademik personel; Automatic Enrollment System; Bankalar ve bankacılık; Banks and banking; Bireysel emeklilik hesapları; Bireysel emeklilik sistemi; Emeklilik; Individual pension system; Individual retirement accounts; Otomatik katılım sistemi; Pension; Turkey; Türkiye; University staff; Üniversite çalışanları Academic staff