Bireylerin otomotiv alımında etkili olan faktörlerin istatistiksel yöntemlerle incelenmesi - Aka, Kemal (My University, 2014)
Soyadı : Kemal Aka Ekonometri statistik Prof. Dr. Dilek Altaş Tez Türü ve Tarihi : Yüksek Lisans – Mayıs 2014 Faktör Analizi, Örnekleme, Otomotiv Sektörü

BİREYLERİN OTOMOTİV ALIMINDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLERİN İSTATİSTİKSEL YÖNTEMLERLE İNCELENMESİ Türkiye’de Otomotiv Sektörü, İmalat Sektörü içinde en çok istihdama sahip sektörlerden birisidir. Bu nedenle hem sektörün gelişimini izlemek, hem de bireylerin otomotiv sektörü ile ilgili tercihlerini belirlemek amacıyla yapılan bu çalışmada, çeşitli istatistiksel teknikler kullanılmıştır. Çalışmada kullanılacak verileri elde etmek amacıyla anket yöntemi uygulanmıştır. Örneklemi belirlerken İstanbul Anadolu Yakasında ikamet eden otomotiv sahiplerinin cinsiyet, yaş ve eğitim durumları kota olarak kullanılarak, ilçe nüfus sayılarına orantılı şekilde Tabakalı örnekleme yöntemi kullanılmıştır.Belirlenen 400 denek üzerinde 14 sorulu ankette 35 likert ölçek tipinde soru yer almıştır. Faktör analizi ile bu 35 değişken 8 faktör altında toplanmıştır. Sonuç olarak, bireylerin otomotiv alımında etkili olan faktörlerin, iş ve aile faktörü, marka faktörü, tasarım ve performans faktörü, aracın sahip olduğu özellikler faktörü, satış sonrası hizmet faktörü ve üretilen ülke faktörü olduğu belirlenmiştir. Name and Surname : Kemal Aka Field : Econometric Programme : Statistics Supervisor : Professor Dilek Altaş Degree Awarded and Date : Master – May 2014 Factor Analysis, Sampling, Automotive Sector ABSTRACT Automotive Industry in Turkey, with most employment in the manufacturing sector is one of the sectors. Therefore, to monitor the development of the sector, as well as the automotive industry with individuals to determine their preferences in this study, various statistical techniques were used. In order to obtain data to be used in the study was administered questionnaire method. Sample when determining the Anatolian side of Istanbul residing in the automotive owners' gender, age and educational status of quota used as the county's population proportional to the stratified sampling method kullanılmıştır.belirlen 400 subjects over 14-question survey of 35 Likert-scale type questions were included. Using factor analysis, the 35 variables are grouped under eight factors. As a result, individuals automotive purchases the factors affecting their work and family factors, the brand factor, design and performance factor, the vehicle owned properties factor, after-sales service factor and produced country factor was determined.
Keywords: İmalat Sektörü; İstatistik; Otomotiv Sektörü