0-12 yaş arası çocuklarda ağız içi kandida sıklığı, türleri ile beslenme ve çürük arasındaki ilişkinin incelenmesi - Uygun, Banu (My University, 2004)
0-12 YAŞ ARASI ÇOCUKLARDA AĞIZ İÇİ KANDİDA SIKLIĞI, TÜRLERİ İLE BESLENME VE ÇÜRÜK ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ Adı ve Soyadı: Banu Uygun Danışman Adı: Doç.Dr. Tanju Kadir Program: Oral Biyoloji Temel Tıp Bilimleri

Bu çalışmada, 0-12 yaş arası sağlıklı 300 çocukta ağız içinde bulunan kandida türlerinin sıklığı; beslenme türü ve dental çürük ile ilişkisi araştırılmıştır. Ağız içi damak ve dil üstünden alınan sürüntü örnekleri Sabouraud besiyerine ekilmiş, üreyen kandida kolonileri sayılıp idantifikasyon için germ tüp testi, klamidospor testi ve API 20C AUX kit sistemi kullanılmıştır. Çalışmamızın sonucunda, sağlıklı 300 çocukta ağız içinde kandida taşıyıcılık sıklığı % 26.3 olarak saptanmıştır. Toplam örneklerin % 84.8'inde Candida albicans üremiştir. İzole edilen diğer kandida türleri; Candida parapsilosis (% 1), Candida krusei (% 1), Candida kefyr (% 1), Candida famata (% 0.7) ve Candida tropicalis (% 0.3) olarak tanımlanmıştır. Çocuklarda birden fazla kandida türü ürememiştir. Ayrıca kandida taşıyıcılık sıklığı, yaşa bağlı olarak değişiklik göstermiştir. 0-5 yaş arası çocuklarda kandida sıklığı düşük (% 17), 6-8 yaşlarda yüksek olduğu (%50.8) saptanmıştır. 9-12 yaş arasındaki çocuklarda ise sıklık azalmıştır (% 27.8 ). Kandida üreyen sağlıklı çocukların % 72.2'sinde 10'dan az, % 21.5'inde ise 10-100 arası koloni sayılmıştır. Çocukların sadece % 6.3'ünde 100'den fazla kandida kolonisi saptanmıştır. Anne sütü alan ve biberon ile beslenen 38 çocukta taşıyıcılık oranı % 18.5 (5 çocukta C. albicans ve 2 çocukta C. parapsilosis üremiştir), sadece anne sütü ile beslenen 26 çocukta ise % 0 olarak bulunmuştur. Ayrıca çalışmamızda, çürük diş sayısının fazla olduğu çocuklarda yüksek oranda kandida sıklığı gözlenmiştir. Bu bulgular, değişik toplumlarda ağız içinde kandida sıklığının farklı olabileceğini ve beslenme türü ile de etkilenebileceğini bildiren önceki çalışmaları desteklemektedir. THE INVESTIGATION OF ORAL CANDIDA FREQUENCY, SPECIES, AND THEIR RELATIONSHIP WITH DIET AND DENTAL CARIES IN 0-12 YEARS OLD CHILDREN SUMMARY In this study, the frequency of oral candida species and their relationship with type of diatary intake and dental caries were evaluated in 300 healthy children aged between 0 to 12 years. Oral samples were cultured on Sabouraud agar for fungal growth and colonies of candida species were computed and identified by using germ tube test, chlamydospore formation test and API 20C AUX system. The results demonstrated that the frequency of oral candidal carriage in 300 healthy children was 26.3 %. Candida albicans was the most isolated yeast (84.8 % of the isolates). The other yeasts were identified as Candida parapsilosis (1 %), Candida krusei (1 %), Candida kefyr (1 %), Candida famata (0.7 %), and Candida tropicalis (0.3 %). Colonization with more than one candida was not detected .It was also observed that the frequency of carriage varied as a function of age. For the age range of 0-5 years, the frequency of candidal carriage was low (17 %), while for the age range of 6-8 years, the frequency was higher (50.8 %). In the age range of 9-12 years, the frequency was decreased again (27.9 %). 72.2 % of the oral cavities of the children carrying candida isolates contained lower than 10 colonies while 21.5 % contained isolates in the range of 10-100. Only 6.3 % of the oral cavities of children contained more than 100 colonies. The frequency of carriage in children who were fed with both breast milk and bottle milk or other fluids was 18.5 % (5 children harboring C. albicans and 2 harboring C. parapsilosis), while in children who fed only with breast-milk was 0 %. Also, in our study the frequency of candida was increased in children who were high number of dental caries. This finding supports previously reported observations that there may be intrinsic differences in oral carriage of Candida between different populations and type of diatary intake may effect frequency of carriage.
Keywords: Çocuk Hastalıkları