Azami oksijen tüketimi ve beynin varsayılan kip şebekesi arasındaki ilişkinin analizi - Mortezaei, Seyedehzahra Mirali (My University, 2018)
Amaç: Yüksek seviyede aerobik kardiyo güç düzeyinin; gri cevher (GC), beyazcevher (BC) hacimleri ve işlevsel bağlantı ağları ile doğru orantılı olarak sağladığıbütünlüğün, beyin sağlığı ve nörolojik hastalıklar için, koruyucu bir etkinlikoluşturabilişi arasındaki ilgileşimleri ortaya çıkarmak bu tez çalışmasının temelamacıdır.Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, varsayılan kip ağındaki (VKA) işlevselbağlantısallığın, maksimum oksijen tüketim oranıyla (V.O2) ilişkisi araştırılmıştır. Buvarsayımı incelemek için, yaşları 20-57 arasında değişen, sağlıklı durumda olan 14erkek ve 5 kadın gönüllü deneylere katılmıştır.V.O2 seviyeleri mekik koşu testiyle (MKT) sınandı. Katılımcıların beyinlerinin,yapısal ve işlevsel olarak incelenmesi için, dinlenme modundaki beyin durumları,manyetik tınlaşım görüntüleme (MRI) taramasıyla ölçüldü.Bulgular: Yaşa bağlı olarak gri cevher (GC) körelmesinin arttığı tespit edildi.Talamus bölgesindeki işlevsel VKA etkinliği ve yine yüksek seviyeli bağlantısallığınV.O2 seviyesi ile ilgili olduğu gösterilmiştir.Sonuçlar: Böylece aerobik kardiyo düzeyinin, daha iyi duyusal tepkilere veya yaşabağlı olarak gri cevher hacminin azalmasına etki ettiği düşünülebilir.

Aim: The main purpose of this thesis is to demonstrate those correlations, in terms of thedirectly proportional integrity of high aerobic cardio fitness (ACF) with grey matter, whitematter volumes and as well as functional connectivity networks those might promote brainhealth and would be a big barrier for brain diseases progression as well.Material and Method: In this study, we hypothesized that, whether default modenetwork (DMN) functional connectivity is associated with maximum rate of oxygenconsumption (V.O2). To examine these hypothesis 14 healthy men and 5 healthywomen, between ages of 20-57 participated in this study.Our participants’ V.O2 levels were measured by shuttle run test. Magnetic resonanceimaging (MRI) scan was used to analyzing brain structure and functional connectivityin resting state.Results: Our findings clearly demonstrate that higher level aerobic capacity iscorrelated with higher connectivity in region of thalamus which might led to providebetter sensory reception and age related to gray matter atrophy and higher functionalconnectivity is related to V.O2 level.Conclusions: Furthermore ACF might led to provide bettersensoryperception and age- related reduction of gray matter volume.
Keywords: Aerobic cardio power level; Aerobik kardiyo güç düzeyi; age; Analiz; Analysis; Azami oksijen tüketimi; Beyin sağlığı; Brain health; default mode network function; Fizyolojik yönler; Fizyoloyik etkisi; grey matter; gri cevher; Hareket ve antrenman; Koruyucu etkisi; Maximum oxygen consumption; Movement and training; Neurological diseases; Nörolojik hastalıklar; Oksijen tüketimi; Oxygen consumption; Physiological aspects; Physiological effect; Protective effect; V.O2; varsayılan kip ağı işlevi; yaş