Üç boyutlu yazıcıların cerrahi alanındaki kullanımı - BORAHAN, MEHMET OĞUZ (Türkiye Klinikleri (Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.), 2022)
Üç boyutlu yazıcılar ilerleyen tıbbi teknoloji kullanımıyla birlikte diş hekimliğinin farklı alanlarında hızla yaygınlaşmaktadır. Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) gibi ileri görüntüleme yöntemlerinin diş hekimliğinde kullanımı üç boyutlu yazıcı teknolojisinin gelişiminin hızlanmasına olanak sağlamıştır. Bu teknoloji, diş hekimliğinde uygulanan cerrahi operasyonların tüm aşamalarında fayda sağlayacak kullanım alanlarına sahiptir. Üç boyutlu yazıcıların dentomaksillofasiyal cerrahide kullanımı; anatomik modellerin elde edilmesi, cerrahi operasyon enstrümanları ve implant-protezlerinin üretimi olmak üzere üç ana başlık altında değerlendirilebilir. Bu makalenin amacı üç boyutlu yazıcıların dentomaksillofasiyel cerrahideki kullanımının farklı aşamalarda ve çeşitli amaçlar için incelenmesidir.

Three-dimensional printers have expeditiously become popular in several branches of dentistry with the use of advancing medical technology. The application of advanced imaging methods such as cone-beam computed tomography (CBCT) in dentistry has accelerated the development of three-dimensional printer technology. This technology has areas of usage that will benefit all stages of surgical operations in dentistry. The application of three-dimensional printers in dentomaxillofacial surgery is grouped under three main topic: anatomic models, surgical instruments and implant-prostheses production. The aim of this article is to review the application of three-dimensional printers in the dentomaxillofacial surgery at several stages and for various purposes.
Application of three-dimensional printing in dentomaxillofacial surgery
Keywords: Üç boyutlu yazıcılar; üç boyutlu görüntüleme; maksillofasiyal cerrahi; ortognatik cerrahi; Three-dimensional printing; three-dimensional imaging; maxillofacial surgery; orthognathic surgery