Algılanan Sosyal Adalet, Benlik Kurguları ve Adil Dünya İnancının Örgütsel Güven ile İlişkilerinin İncelenmesi: Kültürel Psikoloji ve Sosyal Biliş Kuramı Açısından Bir Değerlendirme - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Bu çalışmanın amacı; örgütsel güven kavramı hakkında var olan bilgileri ortaya koymak,kavramın öncellerini bağlamsal ve psikososyal yapılarla irdelemek, algılanan sosyal adalet,benlik kurguları ve adil dünya inancının örgütsel güven ile olan ilişkilerini incelemektir.Araştırmanın örneklemini İstanbul’ daki özel ve kamu liselerinde görev yapmakta olan 415 idareci ve öğretmen oluşturmaktadır. Araştırma sonuçlarına göre, algılanan sosyal adalet, ilişkisel benlik, özerk-ilişkisel benlik ve adil dünya inancının örgütsel güven ile anlamlı, orta düzeyde, pozitif ilişkilerinin olduğu;özerk benlik algısının ise örgütsel güven ile anlamlı ve negatif bir ilişki gösterdiği belirlenmiştir. Bununlabirlikte, adil dünya inancı yüksek olduğunda, algılanan sosyal adalet ve örgütsel güven arasındaki ilişkigüçlenmektedir. Elde edilen bulgulara göre, sosyal adalet ve benlik kurgularının örgütsel güveni anlamlışekilde etkilediği, adil dünya inancının sosyal adalet ve örgütsel güven algısı arasındaki ilişkide anlamlıbir düzenleyici role sahip olduğu desteklenmiştir.

The aim of this study is to examine the current knowledge about the organizational trust, to examine the antecedents of the concept with the contextual and psychosocial structures and to investigate the relations of social justice, self construals, and belief in a just world with perceived organizational trust. The sample of the study was composed of 415 teachers and school administrators who work in both public and private high schools located in Istanbul. According to the research results, it was found that perceived social justice, related self construals, autonomous-related self construal, and belief in a just world had significant, moderate, positive relationship with perceived organizational trust, whereas, autonomous self construal had significant and negative relationship with perceived organizational trust. Moreover, it was reported that when perceived belief in a just world was high, the relationship between perceived social justice and organizational trust was strengthened. Based on these findings, it was confirmed that social justice and self construal influenced organizational trust positively and belief in a just world perception had a significant moderating role on the relationship between perceived social justice and organizational trust.
Keywords: Davranış Bilimleri; İletişim; Beşeri Bilimler; Sosyal Çalışma; Sosyoloji